НОВИНИ

Проверяват за уран водата в цялата страна

Проверяват питейната вода в цялата страна. Върховната административна прокуратура нареди на главния държавен здравен инспектор да провери как се спазват нормативните изисквания за безопасност на водата. Институцията се е самосезирала по информация в медиите за наличие на уран в питейната вода в Хасково и Първомай. Оказа се, че уран над нормите няма във водата на Първомай.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:49, 20.04.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

До 22 май главният здравен инспектор Ангел Кунчев трябва да уведоми прокуратурата какви мерки за здравен контрол е предприел. От Министерството на здравеопазването коментираха за По света и у нас, че повече за бъдещата проверка ще обявяват утре пред депутатите.
В България има открити 40 находища на уран, показват данните на Министерството на енергетиката. Запасите в тях се оценяват на над 20 000 тона уран. Добивът в цялата страна е прекратен през 1992 г. защото се е оказал икономически неизгоден. Средище на уранодобива е близкият до София град Бухово, където е била централата на предприятието "Редки метали".

Чешмата тука дето й викат селската чешма, макар че сме град, аз съм изпил поне сто тона вода от нея, като ме гледате пенсионер съм от рудника.
20 години ще направя на 1 август откакто съм се пенсионирал.

Пенсионираният миньор има и версия за замърсяването на водата в Хасково.

Вадеха под налягане урана и вкарваха някаква киселина. Не знам системата им каква е била, но това е замърсяването там. Водата се е умешала с киселината, разредения уран.

Според енергийната стратегия на България у нас са използвани два метода за добив на уран - сондажен и подземен. Проблем създава сондажният, при който е вкарвана сярна киселина под налягане. Именно там е и най-голямото замърсяване. В Бухово не е използван този метод.

За водата използваме панчаревска вода, така че няма проблеми с водата. Земята тя години наред едва ли ще се изчисти, откакто няма производство нещата са по-добри.

В Бухово се е намирала и една от двете обогатителни фабрики за уран.

Сградите си стоят, това че в момента не се произвежда, нещата са си заразени от години наред, така че няма проблеми. Хората си живеят и живота си върви.

Въпреки че уран у нас не се добива от 25 години, мините трябва да бъдат изведени от експлоатацията, а терените около тях облагородени. С това се занимава държавното предприятие "Екоинженеринг РМ", чийто собственик е Министерството на икономиката. Пред По света и у нас от ведомството обаче обясниха, че не знаят какви точно дейности се извършват,защото мините не работят отдавна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста ученика стрелец
Оставиха в ареста ученика стрелец
Утре възстановяват подаването на ток към сградата на 30-а поликлиника
Утре възстановяват подаването на ток към сградата на 30-а поликлиника