Започват проверки на басейните на закрито. 130 са басейните на закрито в София, като всяка втора проба показва хлор над нормата.

В Сутрешния блок на БНТ репортерът Паулина Найденова разговаря по темата с доктор Десислава Драганчева от Регионалната здравна инспекция и легендарния плувец Петър Стойчев.

Д-р Десислава Драганчева каза, че контролът в плувните басейни се извършва минимум два пъти годишно, като задължително тези, които са със сезонен характер или имат временно прекъсване на дейността, са с три проби преди започване на редовната им експлоатация.

Д-р Десислава Драганчева, РЗИ: "До момента сме набрали 40 проби вода, като голяма част са били по предварителен здравен контрол. Констатираните несъответствия касаят 95% наличие на хлор над нормата, като съответните ведомства са били консултирани с нас. Към момента не смятам, че има проблеми с басейните в столицата".
Започват масови проверки на басейните в СПА центрове

Започват масови проверки на басейните в СПА центрове

Собствениците, или лицата, стопанисващи плувни басейни, масово не са запознати със задължението си да осигуряват безопасна техническа експлоатация на...

Според легендарния плувец Петър Стойчев нивото на хлора над нормите се дължи на недозирано прибавяне на този дезинфектант в басейна.

Петър Стойчев, плувец: "На територията на "Спартак" има на работа професионалист химик, който следи нивото на водата. Тя е топла и чиста и посещаемостта нараства. Площите около басейна също е важно да са чисти".

Д-р Драганчева даде препоръки, които хората могат да спазват, когато ходят на закрит басейн.

Д-р Десислава Драганчева: "Едно вземане на душ преди влизане в басейна е нещото, което би довело до много по-малко колебания в качестватата на водата. Контролът е достатъчен, в София няма басейн, който да не е контролиран двукратно с проби. Един сезонен обект се пробонабира минимум 5 пъти".

Вижте още във видеото.