НОВИНИ

Проверяват защо в държавна администрация искат хартиени свидетелства за съдимост

Инспекторатът към Министерския съвет проверява няколко институции по сигнали, че са искали неправомерно хартиено свидетелство за съдимост. От началото на годината държавната администрация може да се сдобие с такъв документ по електронен път, обясни пред "По света и у нас" вицепремиерът Томислав Дончев.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:32, 20.04.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Ако кандидатствате за работа в държавната администрация, за разрешително за оръжие или искате да търгувате с лекарства на дребно в аптека и сте с чисто съдебно минало, не трябва да ходите до съда, за да си извадите свидетелство за съдимост.

Томислав Дончев - вицепремиер: "Нито една администрация, не само при кандидатсване за работа, при какъвто и да било повод и причина не могат да ви искат свидетелство за съдимост. Те са длъжни да направят справка по електронен път и да се сдобият с тази информация, не да ви карат да носите документа на хартия. "

Граждани са сигнализирали, че бюрата по труда, Агенциите по горите и лекарствата и автомобилна администрация не спазват правилото, а премиерът е разпоредил проверка.

Томислав Дончев - вицепремиер: "Трябва да бъде въведен ред, трябва да бъде създадена организация в съответната администрация. Нашата цел не е да караме гражданина да ни снабдява с документи от други администрации."

От Агенцията по заетостта обясниха, че са спрели да искат хартиени свидетелства за съдимост след 27 февруари, преди това нямали указания как да изпълняват закона. От социалното министерство казаха,че техни служители получили достъп до системата на 4 април и от тогава издават електронни свидетелства.

В Софийския районен съд още не са усетили ефект от новите правила. Бюрото за съдимост е издало над 47 хиляди свидетелства за съдимост от началото на годината, когато новите правила влязоха в сила.

Николай Урумов - съдия от Софийския районен съд: "Държавните органи все още не са се започнали масово да използват служебната си възможност да искат служебно електронно свидетелство за съдимост. "

В случай, че кандидаствате за работа в частния сектор, трябва да си извадите свидетелството за съдимост сами. Можете да го направите по електронен път, ако сте с чисто съдебно минало и имате електронен подпис или да отидете на място в бюрото за съдимост, като вече не е нужно да представяте акт за раждане.

Данка Христова: "Това е голямо облекчение, че няма нужда от акта за раждане"

-"Бързо става за пет минути"

Таксата за издаване на хартиен свидетелство за съдимост е пет, а за електронно три лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изграждат ограда на плажа Корал
Изграждат ограда на плажа "Корал"
Рекордно високи сметки за март получиха абонати на „Топлофикация“
Рекордно високи сметки за март получиха абонати на „Топлофикация“