НОВИНИ

Провежда се най-голямото учение на сухопътни войски у нас - Platinum Lion 2018

Най-мащабното учение на Сухопътни войски в България за 2018 г. - Platinum Lion 2018, се провежда в Ново село. 700 войници от България, САЩ и още 6 държави членки и партньори на НАТО със 100 единици бойна техника демонстрират способностите си на съвместния българо-американски полигон. Екип на БНТ беше допуснат в полигона, за да заснеме генералната репетиция. За "боя отблизо" - вижте в репортажа на Александър Марков и оператора Станислав Златев.

Александър Марков
от Александър Марков
20:35, 07.08.2018
8856
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В 9:05 ч. се качваме в бронетранспортьор. С този БТР, на практика, се придвижваме към първото място, където ще започнат стрелбите в рамките на многонационалното учение Platinum Lion 2018.

Учението, в което участват България, САЩ, Сърбия, Черна гора, Албания, Молдова и Румъния, разиграва един сценарий - мироопозваща операция в подкрепа на местната власт срещу радикални и паравоенни формирования.

Полк. Стоян Шопов, нач. щаб на Втора механизирана бригада, провеждащ учението: Тази година изцяло отговорността за самата подготовка, планиране и провеждане на учението е делегирана на Сухопътни войски, под ръководството на български командири, сержанти и офицери.

Тези танкове, бронирани машини Брадли, минохвъргачки, укрити стратегически, и вертолетът Ми-24 имат за задача да отблъснат настъпващи радикални групи с огън.

В учението участва и българският танк Т-72. Виждате непосредствено след него гилзи от двата снаряда, които бяха изстреляни преди минути.

Минути по-късно румънски, български и сръбски военнослужещи прочистват "обществена сграда" от терористи. За пръв път изнасят и свой ранен другар по нов начин, обездвижвайки тялото му.

Пострадалият военнослужещ, който беше изведен от сградата, ще бъде евакуиран с вертолет "Кугър".

Капитан Иван Атанасов командва рота с българи, американци и молдовци.

Кап. Иван Атанасов, командир на Трета танкова рота, 61-и батальон - ЦПС, Сливен: Смятам, че на този етап постигнахме доста добро ниво на координация по откриването на противника и унищожаването му.

Учението завърши с придвижване на американски военни от Силите на САЩ в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравното министерство предлага забрана за пушене в пристройки на заведения
Здравното министерство предлага забрана за пушене в пристройки на заведения
​Полицай от София е арестуван за превоз на нелегални мигранти през България
​Полицай от София е арестуван за превоз на нелегални мигранти през България