В полунощ се закрива предизборната кампания за местния вот в неделя. От полунощ е забранена и предизборната агитация.

Тази година "Арена Армеец" ще бъде единственото място в София, където ще се предават изборните книжа. В нея ще има три отделни пункта за приемането им. Ще се влиза само през три врати, като микробусите ще спират непосредствено пред тях. Така по-малко ще се носят тежките чували на ръце. Със слизането от буса ще се раздават номера, за да няма струпване на чували на входа. Приемането на изборните книжа ще става според времето на идване на членовете на СИК.

Ще има и повече сътрудници, които ще помагат и ще ориентират прииждащите хора с документи.

Очакванията са да има по-малко грешки в протоколите, тъй като тази година ЦИК не само увеличи възнагражденията на членовете на СИК, но те получиха и финансови стимули за посещение на обучение.

Графиката показва, че в сравнение с 2015 двойно повече членовете на СИК са преминали обучение.

Освен помощ обаче в "Арена Армеец" ще има и забавления за хората от СИК-подготвени са екрани, на които ще се прожектират български филми, ще има и игри като "Не се сърди човече", карти и табла.

Полина Витанова, председател на ОИК-София: Осигурили сме по-добри условия и място за изчакване, както и за почивка. Вътре организацията е такава, че членовете на СИК да бъдат разпределяни равномерно в 3-те пункта и веднага да бъдат насочвани където има свободно място, за да могат да бъдат приемани по-бързо протоколите. Разбира се, изчакване ще има.
Жана Иванова - секретар на ОИК-София: Този път в обученията се включиха повече хора. Членовете на СИК проявиха много по-голям интерес както към разработената презентация, така и към електронното приложение, което нашата комисия разработи. То ще им помогне след отчитане на резултатите, да ги проверят и да допуснат минимален брой грешки.

Електронното приложение е качено на сайта на Общинската избирателна комисия и сега. Хората са обучени да работят с него и при евентуални грешки да ги отстраняват, още преди да са отишли в "Арена Армеец". То може да се ползва на телефон, таблет или компютър.

Още по темата Местни избори 2019