НОВИНИ

Пръстеновидно слънчево затъмнение ​ще има над Южна Америка и Африка

Пръстеновидно слънчево затъмнение, при което Луната не закрива изцяло Слънцето и около черния й диск остава "огнен пръстен", ще има днес над Южна Америка, Централна и Южна Африка, части от Тихия и Атлантическия океан, съобщи ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
11:30, 26.02.2017
Чете се за: 00:24 мин.
Още
пръстеновидно слънчево затъмнение ​ще южна америка африка

Явлението ще може да бъде наблюдавано от жители и туристи в малка ивица, широка около 100 км, която прекосява Чили, Аржентина, Ангола, Замбия и ДР Конго. Преминаването на Луната пред Слънцето ще продължи около два часа, но пръстеновидното слънчево затъмнение ще е кратко - едва около 1 минута и 22 секунди. Явлението ще достигне кулминацията си в 14,54 ч. по Гринуич.

Пръстеновидно слънчево затъмнение се наблюдава, когато Луната минава пред Слънцето, но е прекалено отдалечена от Земята и не може изцяло да го закрие. Днешното слънчево затъмнение не е последното за годината. Следващото ще е на 21 август, като ще е пълно. То беше наречено "Велико американско затъмнение", защото хората в САЩ ще могат да се насладят на зрелище, каквото от континента не е наблюдавано от 99 години. От Русия няма да се вижда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Сандански ще има паметник на Васил Левски
В Сандански ще има паметник на Васил Левски
Пловдивската полиция залови избягалия затворник
Пловдивската полиция залови избягалия затворник