НОВИНИ

Първа изложба на ръчно шита дантела

Първа изложба на ръчно шитата дантела показва Регионалния исторически музей. Декорацията била част от бита на българина в края на XIX и началото на XX век. Шити с игла и конец дантелите са украсявала краищата на престилки, ръкавите на ризи, покривки, бижута, дори коледни играчки за елха. Тези предмети са част от историята на София, Кюстендилско, Самоковско и Златица.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
06:50, 10.02.2017
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Фини като паяжина и изработени с рядко майсторство български дантели събира изложбата "Изящество и красота от миналото". Сред показаните образци има както дантели,изработени от сръчните ръце на българката през вековете, така и изключителни образци, характерни за бита на арменската общност в София.

Именно арменските жени, съхраняват техниката за шиене на дантела по време, когато това е било почти забравено умение. Една от най-изящните разновидности на шитата дантела е "кене". Тя се изработва с обикновена игла за шиене и конец върху парче плат.

Истински шедьовър на изкуството са копривщенските шити дантели. Може би заради нежната нишка, вплетена от копринения конец, използван за тяхната направа.

Ерина Кръстева - връзки с обществеността: Тя е нещо много нежно, много ефирно и тя помага дрехата да изглежда още по-невероятна.Ще видите украси, например за ризи, бельо, има бижута, те са по-съвременни, разбира се. От традиционното облекло има престилки, забрадки.
;

Ръкавите на ризата на ихтиманския традиционен женски костюм завършват с дантелени ленти. Широки ивици дантела се редуват с ивици от плата и се слагат също по краищата на бялата ихтиманска престилка.

Дантелените декорации в самоковско и ихтиманско се бродират с геометрични и растителни мотиви - цветя, лозови листа и гроздове. Вековните традиции вдъхновяват съвременни майстори на бижута, шалове и ръкавици.

Ерина Кръстева - връзки с обществеността: Интересно е, че всяка дизайнерка като всеки творец е вдъхновена от различни неща и интерпретира шитата дантела по свой начин.

Изработването на шита дантела с игла и конец се превръща в българска традиция през XIX век, която има свой живот и днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парното в цяла София е възстановено
Парното в цяла София е възстановено
Българските курорти са предпочитани за празника на любовта и виното
Българските курорти са предпочитани за празника на любовта и виното