НОВИНИ

​Първа оставка в кабинета "Борисов 3": Тръгва Николай Петров

Първа оставка в кабинета Борисов 3. Премиерът прие оставката на здравния министър Николай Петров. Николай Петров я подаде след разкрития за обществени поръчки във ВМА, спечелени от фирма на неговия зет, докато Петров е бил директор на болницата.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:10, 30.10.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

За финансовия министър оставката на генерал Петров е по-скоро морален акт.

Владислав Горанов - министър на финансите: Това което разменихме с професора, беше - няма да допусна по никакъв начин да бъде опетнено името ми 60 години се боря за това име
Валери Симеонов - вицепремиер: По-скоро за мен това беше едно активно медийно мероприятие и то много станаха вече, след като няма констатирани нарушения защо беше нужно един такъв стойностен човек да бъде отстранен. Ние наистина ще се запознаем още веднъж с този одитен доклад, за да видим дали имат потвърдени закононарушения.

Едно от нарушенията във ВМА, на което одиторите от Военното министерство обръщат внимание е обществена поръчка за медицински изделия в ортопедията. За участие в търга, две търговски дружества - "Ортопедие БГ" и "Инвикс трейдинг" се обединяват в гражданското дружество "Ортопедие Инвикс".

За негов председател е посочен Явор Цонев. Мъжът, за който по-късно одиторите установяват, че живее на семейни начала с Руслана Петрова, дъщерята на здравния министър. Поръчката е спечелена, по-късно "Ортопедие Инвикс" печели и втора на обща стойност милион и 600 хиляди лева.

Но нито при участието в търга, нито при сключването на договорите с ВМА, "Ортопедие Инвикс" дава данъчна регистрация. Според одиторите докладът трябва да се представи на прокуратурата и агенция за държавен финансов инспекторат. Реагират само военните прокурори, които не откриват данни за престъпление. Данъчна регистрация не била необходима за участниците в търга, само за изпълнителите на договора. И още- ВМА не носи отговорност за спазването на данъчното законодателство от изпълнителите на обществените поръчки.

Откритите нарушения от одита стават известни месец преди началникът на ВМА проф.Николай Петров да стане министър. Но се оповестяват дни, след като министърът дава заявка да регулира пазара с медицински изделия.

Проф. Николай Петров - 23 октомври 2017 г.: Сега ще се фокусираме и ще започнем да работим по въпроса с медицинските изделия. Защото там има много голям ресурс, който за съжаление не е достатъчно регулиран, не е достатъчно прозрачен и светъл, и в крайна сметка рефлектира върху пациента. Пациентът трябва да бъде защитен.

Въпреки съмнението за конфликт на интереси, съответната комисия не е уведомена. След като не откриват данни за престъпление, нарушенията си остават само административни, за които е предвидена санкция от 100 до 2 000 лева. Няма данни ВМА да е глобена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Над 620 милиона лева еврофинансиране за ремонт на училища и детски градини
​Над 620 милиона лева еврофинансиране за ремонт на училища и детски градини
Оранжев код за ураганен вятър в Северна България
Оранжев код за ураганен вятър в Северна България