НОВИНИ

Първа предизборна проява на турския президент Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган стартира неофициално кампанията си за предсрочните избори на 24-и юни в Измир - крепост на опозиционната Народнорепубликанска партия. Опозицията отива на вота разединена, очакваното обединение около кандидатурата на бившия президент Абдула Гюл не се състоя и той обяви, че няма да се включи в надпреварата.Междувременно националистическата формация Велик съюз влезе в коалиция с управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:17, 29.04.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

В Измир Реджеп Тайип Ердоган обеща победа над опозицията на президентските и парламентарни избори през юни. Те бяха изтеглени с повече от година с мотив, че страната се нуждае от по-силна президентска институция за справяне с икономическите предизвикателства и конфликта в Сирия. След вота влизат в сила приетите на референдум конституционни промени за преминаване към президентско управление.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Опозиционните партии са обсебени единствено от мисълта да се отърват от Ердоган. Мислят си, че ако него го нямаше, хората ще започнат да се отнасят към тях с голямо уважение.

Бившият президент Абдулах Гюл пожела на Турция демокрация, спазване на човешките права и свобода на словото като намек за дефицит на тези ценности. Той е съосновател на партията на президента Ердоган, а през 2014-а в негова полза не се кандидатира за втори президентски мандат.

;

Не се сбъднаха очакванията, че сега ще го подкрепи трипартиен опозиционен блок. Кемалистите от Народнорепубликанската партия и националистите от нововъзникналата Добра партия не приеха тази инициатива на ислямистите от Партията на щастието.

Абдулах Гюл: Видно е, че няма широк консенсус или желание по моята кандидатура. Ето защо въпросът вече не е на дневен ред.

Разединението в опозицията улеснява победата на президента Ердоган. Въпреки това сондажите засега прогнозират, че той няма да получи необходимите 51 процента на първи тур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуващото студио на БНТ2 приключи обиколката си в Южна България
Пътуващото студио на БНТ2 приключи обиколката си в Южна България
Най-малко 15 мигранти са загинали при преобръщане на лодка край Алжир
Най-малко 15 мигранти са загинали при преобръщане на лодка край Алжир