Турският президент Реджеп Ердоган стартира неофициално кампанията си за предсрочните избори на 24-и юни в Измир - крепост на опозиционната Народнорепубликанска партия. Опозицията отива на вота разединена, очакваното обединение около кандидатурата на бившия президент Абдула Гюл не се състоя и той обяви, че няма да се включи в надпреварата.

Междувременно националистическата формация Велик съюз влезе в коалиция с управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие.

В Измир Реджеп Тайип Ердоган обеща победа над опозицията на президентските и парламентарни избори през юни. Те бяха изтеглени с повече от година с мотив, че страната се нуждае от по-силна президентска институция за справяне с икономическите предизвикателства и конфликта в Сирия. След вота влизат в сила приетите на референдум конституционни промени за преминаване към президентско управление.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Опозиционните партии са обсебени единствено от мисълта да се отърват от Ердоган. Мислят си, че ако него го нямаше, хората ще започнат да се отнасят към тях с голямо уважение.

Бившият президент Абдулах Гюл пожела на Турция демокрация, спазване на човешките права и свобода на словото като намек за дефицит на тези ценности. Той е съосновател на партията на президента Ердоган, а през 2014-а в негова полза не се кандидатира за втори президентски мандат.

Абдулах Гюл
Абдулах Гюл © БТА

Не се сбъднаха очакванията, че сега ще го подкрепи трипартиен опозиционен блок. Кемалистите от Народнорепубликанската партия и националистите от нововъзникналата Добра партия не приеха тази инициатива на ислямистите от Партията на щастието.

Абдулах Гюл: Видно е, че няма широк консенсус или желание по моята кандидатура. Ето защо въпросът вече не е на дневен ред.

Разединението в опозицията улеснява победата на президента Ердоган. Въпреки това сондажите засега прогнозират, че той няма да получи необходимите 51 процента на първи тур.

© БТА