Новият император на Япония говори за "дълбоко угризение" относно военното минало на страната в първата си реч в чест на края на Втората световна война след встъпването му през май.

© БГНЕС

Речта на император Нарухито беше наблюдавана внимателно в Токио и в цяла Азия за каквато и да било промяна в тона, но той силно следваше езика, използван от баща му Акихито, пише АФП.

"Поглеждайки назад към дългите мирни години след войната, размишлявайки върху нашето минало и имайки предвид усещането за дълбоко угризение, искрено се надявам, че опустошението от войната никога няма да се повтори", каза 59-годишният Нарухито.

„През 74-те години от края на войната, мирът и просперитетът на нашата страна днес са изградени чрез неуморните усилия на народа. И все пак, когато се сетя за тяхното минало, изпълнено със страдания, аз съм наистина завладян от дълбока емоция", каза Нарухито на тържествената церемония в централната част на Токио, която също включваше и минута мълчание за загиналите от войната.

Тази година церемониите са в момент, когато Токио и Южна Корея - една от страните, които пострадаха най-много от военните жестокости на Япония във войната - са въвлечени във война от думи относно търговия и история.

По време на реч в чест на годишнината от освобождаването на Корея от японското господство през 1910-45 г. президентът Мун Дже Ин обаче показа примирително отношение към Япония, предлагайки да си "стиснат ръцете", ако Токио избере диалог.

2,5 милиона, предимно японци, загинаха във войните в страната от края на 19 век.

В това число влизат и висши военни и политически дейци, осъдени за военни престъпления от международен трибунал след Втората световна война. Това е магнит за критика от страни, пострадали от колониализма и агресията на Япония през първата половина на 20 век.

Нарухито е роден много след войната и говори за необходимостта "правилно" да се помни Втората световна война, без да се омаловажава милитаризма на Япония в началото на 20 век. Баща му Акихито е роден през 1933 г., точно когато Япония се впуска в милитаристичната си операция из Азия и слуша през сълзи като 11-годишен, когато императора от военното време Хирохито обявява капитулацията на Япония.