НОВИНИ

Първа задгранична визита на Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп започва първата си обиколка по света, след встъпването си в длъжност. Противно на наложената от предшествениците му традиция, той избра не някоя съседна държава за първа спирка, а Саудитска Арабия. В рамките на седмица Тръмп ще посети още 4 държави и ще участва в серия от срещи на високо равнище. Обиколката на държавния глава става на фона на буря от скандали във Вашингтон. Анализатори определят плана за пътуването като амбициозно начинание. Защо? Разказва Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:38, 19.05.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света

5 държави за 8 дни - пътуване, което безспорно е предизвикателство, особено когато става дума за американски президент, който прави премиерана международната сцена.

Доналд Тръмп, президент на САЩ (17.05.2017г.): Воден от интересите на американския народ, ще затвърдя нашите стари приятелства и ще търся нови партньорства.

Първата спирка на 70-годишния Доналд Тръмп е Саудитска Арабия, където в събота ще се срещне с крал Салман. Срещата е определяна като знакова - по време на предизборната кампания Тръмп заяви, че именно Саудитска Арабия стои зад атаките от 11 септември. Сега обаче Вашингтон и Рияд са на крачка от сключването на оръжейна сделка за 100 милиарда долара.

Саймън Хендерсън, експерт по международни отношения: Саудитска Арабия е във възторг. Те много разчитат на сътрудичеството си с Вашингтон, особено в областта сигурност. Бяха много недоволни от политиката на Обама, който подкрепяше Иран, а не тях.

По време на визитата си Тръмп ще участва в среща на върха с лидери на 50 арабски държави. Според вестник "Вашингтон пост", той ще обяви и създаването на наречено от тях "арабско НАТО", което да е обединение срещу Иран. Очаква се Тръмп да държи и реч, посветена на исляма.

Хедър Конли, експерт по международни отношения: Това безспорно е едно много амбициозно пътуване. Обикновено американските президенти изчакват преди да навлязат толкова дълбоко в отношенията с Близкия изток, защото това действително е сложна тема.

След Рияд, Тръмп заминава за Израел, където ще се срещне както с премиера Бенямин Нетаняху, а след това и с палестинския лидер Махмуд Абас. Визитата му там става на фона на твърдения, че американският президент е разкрил поверителна информация на израелските тайни служби на Русия.

Следва Ватикана и аудиенция при папа Франциск. А след това Брюксел и разговори с европейските лидери, както и участие в среща на НАТО, където се очаква Тръмп да настоява за повишаване на разходите за отбрана на съюзниците. Последната спирка е Сицилия, където предстои среща на върха на Г-7. Иванка Тръмп ще придружава баща си и ще участва в някои от проявите му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на село Ъглен протестират отново срещу изграждане на кариера в района
Жители на село Ъглен протестират отново срещу изграждане на кариера в района
Националният дворец на културата открива ново арт пространство
Националният дворец на културата открива ново арт пространство