Лидерите на коалиция "Калфин - президент" не са удовлетворени от резултатите на президентските избори, макар, по думите на Георги Първанов, да повтарят постигнатото на последните парламентарни избори. Въпреки това Първанов заяви, че в този си състав коалицията ще търси избирателите си и на следващите парламентарни избори, които, според него, трябва да са предсрочни и незабавни. Георги Първанов съобщи, че до момента никой от БСП не е поискал среща за подкрепа на ген. Радев.

Първанов потвърди намерението АБВ да се допита до членовете си кой от кандидатите да бъде подкрепен на балотажа, но за личния си глас заяви: Както знаете, гласуването е запазена конституционна тайна, но аз вече ви казах - няма вариант, в който аз да гласувам с бюлетината на кандидатите на ГЕРБ.

Ето още какво каза Георги Първанов:

Георги Първанов: "Това бяха най-добрите кандидати предложени в изборите. Очевидно е, че в тази кампания имаше други критерии за оценяване на кандидатите и качествата им. Благодарим на тези, които ни подкрепиха. "

Първанов заяви, че на следващите избори ще работят в същия състав, може би и в по-широк.

От АБВ не са доволни от резултата и са имали основание за по-висок.

Георги Първанов "Ние поведохме битка срещу модела Плевнелиев в президентската институция. Други се възползваха, но това са рисковете на политиката."

Според него кампанията на АБВ е била стилна и идейна.

Той заяви, че "мачът" между ГЕРБ и БСП е договорен.

Георги Първанов: "Пример за това е финалът на пресконференцията на БСП с темата за оставката на правителството. Усети се отказ от една инициатива, която те имаха преди няколко месеца. И се оказва, че ние сме главна опозиционна сила."

Oт партията завиха, че ще поддържат искането за предсрочни избори.

Вижте цялата пресконференция във видеото