НОВИНИ

Първанов: Най-естественото е министър Даниел Митов да освободи поста си

Най-естественото нещо е министър Митов да освободи поста си. Това каза на пресконференция в Народното събрание председателят на ПП АБВ Георги Първанов във връзка с издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

bnt avatar logo
от агенция "Фокус"
13:59, 28.09.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
първанов естественото министър даниел митов освободи поста

„Историк съм. Знам, че в българската история и в историята на българската дипломация има неуспехи, има даже откровени поражения, но такава излагация не е имало“, посочи Първанов и допълни, че случващото се с българската кандидатура в ООН е смешно и жалко.

„Мисля, че една такава стъпка, не замяна, защото разбирам и долавям, че г-жа Бокова остава в играта, тази ситуация, в която имаме двама кандидати, както беше казал колоритен журналист - приляга ни, ние сме малка героична нация, да имаме поне двама кандидати“, коментира Георги Първанов.

„Това означава, че от тук нататък никой няма да гледа сериозно на българската дипломация и няма да имаме предложение. Наша кандидатура няма да се погледне сериозно, за какъвто и да е пост в международните организации“, допълни той.

„Трябва да кажа, че отговорността на министър-председателя е изключително висока. Това какво искат в Европа, в Германия, която не е член на съвета за сигурност, е ли основание ние да сменяме „по средата на реката своя кандидат“, или каквото иска Орбан. Това показва, че нямаме суверенна дипломация, правим всичко, което ни поискат отвън“, заяви Георги Първанов.

„Това е унижение в световен и международен мащаб. С тази си стъпка правителството вдига тежка барикада, не просто тегли една линия между опозицията и управляващите“, каза още той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силна буря връхлетя Южна Австралия
Силна буря връхлетя Южна Австралия
Дрон затвори временно натовареното летище в Дубай
Дрон затвори временно натовареното летище в Дубай