НОВИНИ

Първата 3D принтирана къща се намира във френския град Нант

Във френския град Нант вече е факт първата "принтирана" къща. Според създателите ѝ е това голяма крачка напред по-отношение на „зеленото“ строителство. То комбинира използването на нови и щадящи природата технологии.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:17, 15.04.2018
5576
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Всичко започва със специален робот-принтер. Той изгражда или още принтира стените на проекта със специален полимер. А проектът е първият социален дом, построен с помощта на напредничавата технология. Инициативата е на екип от университета в Нант.

След изграждането на основата започва принтирането. Реално този дом няма ъгли, изработва се куха обвивка от полимер, която се запълва с бетон. С изграждането се прави и външната и вътрешната изолация, което прави къщата възможно най-екологична.

Беноа Фюре, Нантски университет: При принтирането се използва малко материал, при това не се произвежда никакъв отпадък. Няма спор, че технологията е чиста, няма боклук - а това е важно. Смело можем да кажем, че материалът е много добър, защото веднъж положен, много добре изолира къщата и я прави енергийно ефективна.

Принтираната къща ще бъде дадена на семейство, което се нуждае от социално жилище, като критериите няма да са по-различни отколкото при получаването на дом, построен по конвенционалния начин. Очаква се първите наематели да се настанят през юни. Футуристичният дом има 5 стаи и набор от сензори - за качество на въздуха, за влажност, температура.

Това ще позволява здравословен начин на живот, а и възможност за пестене на енергия и и икономии от това. Общината в Нант работи върху проект, който включва изграждането на цяло селище с принтирани къщи, като те ще бъдат различни като форма и размер. Комплексът ще включва и административна сграда с размер 350 квадратни метра. Примера на Нант ще бъде последван в още няколко френски региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва шестият сезон на „България от край до край“
Започва шестият сезон на „България от край до край“
В Банско отбелязват ръст на туристите, малкият бизнес обаче замира
В Банско отбелязват ръст на туристите, малкият бизнес обаче замира