НОВИНИ

Първата 3D принтирана сграда в Дубай

Сграда, построена чрез 3D принтер, беше открита в Дубай. Според властите в емирството това е първата функциониращо здание, направено чрез авангардната технология.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:00, 27.05.2016
Чете се за: 00:33 мин.
Още

3D-принтерите навлязоха в производството на предмети, но приложението им в строителството е рядко. За офис-сградата в Дубай е използван гигантски три де принтер с автоматична ръка робот и специална смес от цимент.

Тестовете за надеждност са направени в Китай и Великобритания. Едноетажното здание е с площ 250 квадратни метра. Построено е за 17 дни и струва 140 хиляди долара. На първо време ще приюти централата на компанията, ангажирана в проекта и в планове за дигиталното бъдеще на Дубай.

Сейф ал Алили: Ако сравним тази сграда със здание със същата големина, направено по традиционния начин, спестили сме над 70 процента от разходите за труд.

Между 50 и 70% е и спестеното време. Дубай има стратегия до 2030 година 30 процента от сградите да са принтирани.

Мохамед ал Гергави, министър на бъдещето: Днес отпечатваме сграда, утре ще имаме три де принтирано оборудване и инструменти. Имаме и три де стратегия за здравния сектор. Желанието ни е да се променяме със света. Искаме и светът да се променя заедно с нас.

Догодина първата 3D сграда в Дубай ще стане музей на бъдещето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цачева: Има време до изборите за президент, фокусът е върху реалното управление
Цачева: Има време до изборите за президент, фокусът е върху реалното управление
Разчистват междублоковите пространства в Русе
Разчистват междублоковите пространства в Русе