НОВИНИ

Първата белодробна трансплантация у нас може да стане факт до година и половина

До година и половина в България може да бъде извършена първата белодробна трансплантация, заяви в Народното събрание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Пред депутатите той представи проект за Национална програма за насърчаване на донорството до 2023 г.

Николай Минков
от Николай Минков
17:28, 06.06.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Общо 7 болници у нас са лицензирани за извършване на трансплантации. Шест от тях са в София и една във Варна. От изнесената в парламента информация стана ясно, че досега у нас са направени 485 тpансплантации на бъбрек, 149 на черен дроб и 58 на сърце.

Здравният министър обясни, че през тази година четирима български лекари ще се обучават във Виенската академия за белодробни трансплантации.

Кирил Ананиев- министър на здравеопазването: Усилията ни ще се насочат и в посока организиране посещението, присъствието и съдействието на външни специалисти по трансплантология за реализирането на първите белодробни трансплантации у нас, надявам се до края на 2020 г. да бъде направена първата трансплантация.

Министърът коментира, че има сериозен проблем с донорите в мозъчна смърт, които през през 2018 г. са били 16. За да се насърчи донорството, здравното министерство е отпечатало специални карти за съгласие, които желаещите да дарят органи, могат преживе да попълнят и да носят със себе.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Тези карти нямат юридическа стойност, обаче това е едно взимане на решение докато човек е жив, дали иска да бъде донор или не, когато той изпадне в ситуация на мозъчна смърт, неговите роднини и близки да вземат мотивирано решение.

Министър Ананиев съобщи, че общо 33 лечебни заведения у нас са лицензирани да откриват и поддържат донори в мозъчна смърт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Във Франция честват 75 години от десанта в Нормандия
​Във Франция честват 75 години от десанта в Нормандия
Провал на мегасделката: Фиат Крайслер оттегли офертата за сливане с Рено
Провал на мегасделката: "Фиат Крайслер" оттегли офертата за сливане с "Рено"