НОВИНИ

Първата група на 25-тата антарктическа експедиция потегли към ледения континент

Първата група на юбилейната 25-тата българската антарктическа експедиция тази вечер потегли към остров Ливингстън на ледения континент. Очакванията на полярниците са успешно да разконсервират базата и да я подготвят за активна научна работа.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
20:23, 21.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Първите 10 полярници поеха по дългия повече от 14 хиляди км път към българската антарктическа база. Винаги има изненада какво ще заварят след сурова зима.

Иван Константинов: Очакванията са, че ще имаме много работа по отварянето на базата, тъй като ние ще сме първи на острова и при условие, че и испанците още няма да са там - очакваме да сме малко по изолирани.

Предизвикателство е и готовността на техниката да заработи от раз, както и дали ще стигне наличната нафта за шейните и лодките.

Михаил Въжаров - механик на базата: Много голяма част от техниката е аварирала, караме резервни части и се надяваме да можем да пуснем базата по най-бързия начин.

Научната част е сериозно застъпена продължават геоложките и сеизмичните проучвания, международният екологичен проект с Испания и Португалия и нещо съвсем ново за Антарктида.

Татяна Асенова: Аз имам акустичен проект, с който ще записвам и изследвам звуците на Антарктида как влияят върху човешкото здраве, как ни се отразяват тук и сега в тази следа.

Групата трябва да пристигне на българската база "Свети Климент Охридски" след около три седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6 милиона лева за видеонаблюдение в Пловдив и областта
6 милиона лева за видеонаблюдение в Пловдив и областта
Спецсъдът остави в ареста обвинените за незаконно притежание и търговия с оръжие
Спецсъдът остави в ареста обвинените за незаконно притежание и търговия с оръжие