НОВИНИ

Българска премиера на първата опера на Пучини - "Вилиси"

Софийската филхармония ще подари утре вечер на меломаните едно изключително рядко преживяване. "Вилиси" - първата опера на Пучини ще има своята българска премиера 130 години след създаването й. На диригентския пулт е италианецът Масимилиано Морали. БНТ2 ще излъчи концерта на 20 май от 21 часа.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:44, 27.04.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Операта "Вилиси" има интересна съдба. Учителят на Пучини Пункиели го насърчава да напише първата си опера и да участва с нея в конкурса на издателя Сондзоньо. Композиторът пише музиката на първата си творба буквално до последната възможна минута преди края на срока за участие в музикалното състезание. Все пак успява да подаде партитурата си, но сам я обрича на неуспех. Нечетливият му почерк отказва журито изобщо да разгледа музиката на Пучини. Конкурсът печели друга известна и до днес опера "Селска чест" на Маскани.

"Вилиси" рядко се изпълнява по световните сцени. А у нас изобщо не е изпълнявана досега.

Милен Божков: "Музиката е страхотна. Това е много хубаво решение от страна на Софийската филхармония, че го прави концертно."
Таня Иванова: "Различното е, че тя е написана по италиански, но сюжетът е стара немска приказка и се усеща немското влияние."
Кирил Манолов: "И трите партии са изключително трудни от вокална гледна точка, защото Пучини ги е написал не с много разбиране на човешкия глас."

Макар в партитурата да се усеща една младежка неопитност и тримата певци са категорични, че почеркът на гениалния маестро може да бъде разпознат още в първата му творба. И в тази опера фокусът попада върху невъзможната любов, която е запазената марка на Пучини и ражда неговите неповторими и разтърсващи мелодии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздадоха първите годишни награди за туризъм в Пловдив
Раздадоха първите годишни награди за туризъм в Пловдив
Възстановка на Априлското въстание в Съединение
Възстановка на Априлското въстание в Съединение