НОВИНИ

Първата реч на Румен Радев след клетвата му в Народното събрание (ОБОБЩЕНИЕ)

Новият държавен глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва в парламента. Тържественото събитие събра трите власти в държавата - законодателна, изпълнителна и съдебна. На церемонията присъства патриархът на Българската православна църква Неофит, както и президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова и техните предшественици. Решението, с което ЦИК обявява избора на Радев и Йотова, беше прочетено от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която проведе тържествената церемония.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:28, 19.01.2017
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Румен Радев - президент на Република България: Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната, и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!
Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната, и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!

В първата си реч пред парламента Румен Радев определи членството на България в НАТО и ЕС като стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос и подчерта, че българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното.

Радев увери, че ще бъде президент на всички българи, а като приоритет на следващото Народно събрание посочи провеждането на съдебната реформа, която да осигури бързо, справедливо и независимо правосъдие.

Членството на България в НАТО и ЕС е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос. Това обяви в първата си реч пред парламента новоизбраният президент Румен Радев. Той увери, че ще бъде президент на всички българи. Заяви, че българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Като приоритет на следващото Народно събрание посочи провеждането на съдебната реформа, която да осигури бързо, справедливо и независимо правосъдие.


;

В програмната си реч през българския парламент Румен Радев обеща да бъде президент на всички българи и да се противопоставя на опити за разделение в общество.

Румен Радев, президент на Р България: Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, религия и етнос.

Радев смята, че липсата на справедливост е проблем за българското общество. Призова съдебната реформа да бъде приоритетът на следващото Народно събрание. Изброи и проблемите, които трябва да бъдат решени в социалната сфера, образованието, здравеопазването, икономиката, демографията.

Румен Радев, президент на Р България: Бедността на хиляди българи е упрек към всички нас. От нея избуява и престъпността.

Българите искат личности в парламента и ограничаване на партийни субсидии, коментира резултатите от референдума Радев. Според него промените в Изборния кодекс трябва да осигурят избор между личности, но да не оставят стотици хиляди българи без политическо представителство. Новоизбраният президент обеща, че ще насърчава диалога както между институциите, така и с гражданското общество.

Румен Радев, президент на Р България: Като президент нямам амбицията да превишавам своите конституционни правомощия, но и няма да допусна тяхното орязване или фактическо обезсилване.

Новоизбраният президент даде заявка, че няма да отстъпва от евроатлантическия път на България.

Румен Радев, президент на Р България: Членството в двата съюза е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос. Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Тази политика трябва да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове.

Според Радев Брекзит, мигрантската криза и нарастването на антиевропейските настроения поставят на изпитание Евросъюза.

Румен Радев, президент на Р България: Убеден съм, че обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена.

Засилването на конфронтацията между ЕС и НАТО от една страна и Русия от друга не е път за решаване на проблемите . Студената война е печален опит от миналото, убеден е Радев .

Румен Радев, президент на Р България: Вярвам, че резултатите от президентските избори в САЩ и новата политическа конюнктура в света, дават надежда за скорошно възстановяване на диалога.

Според Румен Радев зачестилите конфликти близо до България и в различни точки на света изискват сигурността на страната да бъде приоритетна задача.

Румен Радев, президент на Р България: Като върховен главнокомандващ ще работя за изграждане на въоръжени сили, способни не само да участват достойно в колективната отбрана на НАТО, но и да гарантират суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната.

От прекалена употреба думите се обезценяват,смята новият президент Радев, затова неговото кредо е:

Румен Радев, президент на Р България: Малко думи, но резултатни действия.

По време на речта депутати отдясно репликираха Радев от място. Това даде повод на новоизбрания президент да заяви.

Румен Радев, президент на Р България: Имате още една седмица.

Това обиди депутати от Реформаторския блок и Патриотичния фронт и те напуснаха залата.

Подхвърлена реплика обаче ни подсказа, че още следващата седмица Румен Радев ще разпусне 43-тото НС, ще насрочи дата за избори и ще назначи новото служебно правителство. Председателят на парламента Цецка Цачева му пожела успех и напомни, че в следващите месеци президентската институция ще носи отговорността на цялата изпълнителна власт с назначаване на служебния кабинет.

Цецка Цачева, председател на НС: В тази ситуация вие едновременно ще трябва да изпълнявате ролята и на негов коректив, и на негова опора. Това е огромна отговорност пред българското общество.

Цачева изрази надежда, че служебният кабинет ще съдействате за намаляване на политическото напрежение ,което съпътства всяка предизборна кампания.

Вижте цялата реч на президента Радев:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал между двете русенски болници заради помещения под наем
Скандал между двете русенски болници заради помещения под наем
Десетки остават затрупани под ледената гробница в Италия
Десетки остават затрупани под "ледената гробница" в Италия