НОВИНИ

Първата улична 3D картина у нас вече е факт

Творбата е дело на световно известния холандски художник Леон Кеер. Гостуването му е нас е по повод на първия за България Фестивал за 3D рисунки. Той ще се проведе в село Могилово в края на май. Вече е потвърдено участието на едни от най-добрите и известни имена в стрийт-арта от световен мащаб.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
11:37, 24.04.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още

С всяко докосване на четката картината оживява. Леон твърди, че за артиста е задължително да вярва в илюзии, и в същото време в изкуството му основно място заема математиката.

Леон Кеер, художник: Това е моят помощник - без това въженце рисунката няма да стане . Ето така го поставям тук, където е най-добрата гледна точка и създавам линии в дълбочина. В училище бях добър по математика, чудех се за какво ми е, но сега вече знам.

Леон "открива" 3Д изкуството през 2007 година. Бързо се превръща в един от най-добрите и придобива световна известност. У нас все още никой не се занимава професионално с улични 3Д рисунки. Леон е тук, за да промени това и заради още едно нещо, както се оказа.

В моята страна много вали, аз работя навън и това ми пречи. Затова много пътувам по слънчеви страни, - казва художникът.

;

3Д изкуството е преди всичко интерактивно. Докато създава рисунките си Леон винаги е обграден от много зрители, с които непрекъснато общува.

Леон Кеер, художник: Виждаш хората, които минават покрай рисунката и се чудят какво е това. Но когато застанат на правилното място - лицата им светват. Тогава се чувствам страхотно. Опитвам се да науча и малко български - всеки ден по една дума - днес това е... "Здрасти".Така мога да си говоря вече и с българите.

Четката на Леон умело вдъхва живот на платното. Но не се подвеждайте, не е толкова лесно, колкото изглежда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна предлагат 29 социални услуги за възрастни хора
Във Варна предлагат 29 социални услуги за възрастни хора
Мегалитен комплекс край село Лиляч
Мегалитен комплекс край село Лиляч