НОВИНИ

Първи дарения на храна, освободена от ДДС

Омбудсманът Мая Манолова и изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова дариха първите храни, освободени от ДДС на нуждаещи се. През юли 2016 година, омбудсманът взе участие в изготвянето на приетата промяна в закона и от януари 2017 година, дарители да не плащат ДДС. Днешното дарение е част от кампанията на Манолова "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо".

Мина Петрова
от Мина Петрова Оператор: Атанас Атанасов
18:47, 12.04.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

България беше една от малкото европейски държави, където дарители на храна плащаха ДДС върху нея, но от началото на тази година, данъкът отпадна.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Днес се случиха първите дарения при условията на отпаднало ДДС върху дарените храни. Досега практиката беше кощунствена. Беше по-изгодно да се унищожат храни, вместо да се дарят и да стигнат до трапезата на гладните.

Цанка Миланова, изп. директор на БХБ: Успяхме да убедим законотворците, че си струва.

Първите дарения, направени от седем фирми, бяха откарани в Клуба на пенсионера и хората с увреждания в с. Бусманци, които са дългогодишни партньори на Българската хранителна банка.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Идеята е да се получават повече храни, да се получават ежедневно и да се получават разнообразни храни. Не просто пакет ориз и бутилка олио, и брашно. България е най-бедната държава в ЕС, процентът български деца, които не се дохранват е най-голям.

По данни на Българската хранителна банка всяко четвърто българско дете, всеки втори пенсионер и всяко пето семейство в България страдат от недохранване или пропускат ядене, за да се справят с оскъдния си бюдже. Близо 22% от хората у нас живеят с по-малко от 330 лв. месечно. Затова и БХБ полага непрестанни усилия да предоставя храна на бедните хора у нас. За кампанията "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо" са дарени 18 тона храна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Т. Дончев: При 300 лв. пенсия, държавата няма да има ресурс за други политики
Т. Дончев: При 300 лв. пенсия, държавата няма да има ресурс за други политики
Посетителите в Музея на авиацията в Крумово се качиха на МиГ-21 Бис
Посетителите в Музея на авиацията в Крумово се качиха на МиГ-21 Бис