НОВИНИ

Първи ден на срещата на върха Г-20 в Хамбург

Опожарени автомобили, десетки хора, пометени от водни струи, множество арести, придружени с насилие и гъсти облаци дим - така изглежда германския град Хамбург, където днес се събраха лидерите на държавите от Г-20. Напрежение има не само по улиците на града - дългоочакваният форум е белязан от множество различия между лидерите на най-развитите държави в света.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
20:41, 07.07.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Клубът Г-20 е съставен от най-силните и влиятелни икономики в света. Срещите им се провеждат всяка година и можем да кажем, че на тях се решава бъдещето на света. Показателен е фактът, че именно тези страни представляват 90 процента от световната икономика. Още в първия ден на световните лидери обсъждаха климатът и свободната търговия.

Домакинът Ангела Меркел заяви, че ще защитава германските, но и европейските интереси. Очакванията са, че на финала държавите ще се обединят в обща декларация за изпълнение на поетите ангажименти по Парижкото споразумение и намаляване на емисиите на парниковите газове, дори и без съгласието на Тръмп.

Теми на тазгодишните разговори още ще бъдат борбата с бедността, миграцията от Африка, човешките права, борбата с тероризма, дигиталната ера, конфликтите в Близкия Изток, Украйна и отношенията със Северна Корея. Германският канцлер Ангела Меркел откри срещата с призив за компромис, но без да се жертват основните принципи.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Всички знаем големите световни проблеми, пред които сме изправени. Знаем, че времето ни притиска и трябва да сме готови на компромиси и да работим заедно. От германска страна се опитваме да разрешим икономическите проблеми и проблемите на търговията, но също така и климатичните промени и енергийните политики. Много е важно да помогнем на Африка да върви напред.
;

Безспорно един от най-очакваните моменти бе срещата между американския президент Доналд Тръмп и руският държавен глава Владимир Путин. Повечето участници в срещата, включително Русия, подкрепят общи принципи за свободна търговия, но Тръмп защитава противоположната позиция. Именно неговото желание за протекционизъм влиза в сблъсък с по-либералните и търговско-ориентирани интереси на останалите държави.

;

На тазгодишния форум на Г-20 се случва нещо обичайно за този тип срещи, протестите. 100 000 демонстранти заляха улиците на Хамбург, като част от тях влязоха в сблъсъци с полицията.

;

Въпреки насилието по улиците на Хамбург имаше и любопитни ситуации. Един човек например, който не иска проблеми с полицията държеше в ръцете си плакат, на който пише: „От Хамбург съм и отивам само до супермаркета“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да има събор на Рожен това лято
Няма да има събор на Рожен това лято
Завърши първата среща между Тръмп и Путин, продължила два часа
Завърши първата среща между Тръмп и Путин, продължила два часа