От тази нощ България започва да получава първи доставки на втечнен газ от терминала в Гърция, съобщиха от Министерството на енергетиката. Така страната ни вече има алтернативен втори източник на синьо гориво, освен Русия.

Дали това ще доведе и до понижаване цената за вътрешния пазар, вижте в репортажа на Николай Минков.

Танкер със 140 млн. куб. м втечнен американски газ от тази нощ се разтоварва на гръцкия терминал Ревиатуза. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че България ще получи синьото гориво на два етапа.

Tеменужка Петкова - министър на енергетиката: Количествата, които ще бъдат доставени са за второ тримесечие на тази година- 90 млн. куб. м газ. И за трето тримесечие- около 50 млн. куб. м газ.

Втеченият газ първо ще се преобразува на гръцкия терминал в конвенционален, след което ще бъда доставен в България по реверсивната връзка край Петрич, чиито капацитет е около 4,5 млн. куб. м в денонощие.

От "Булгаргаз" са изчислили, че икономическия ефект от доставката на американски втечнен газ спрямо конвенционалния руски е 15 млн. лв.

Според газовото дружество това може да намали цената на синьото гориво за вътрешно потребление.

Николай Павлов, член на СД и Изпълнителен директор на "Булгаргаз": Тези сделки ще ни дадат възможност "Булгаргаз" да поиска намаление на цената на КЕВР за третото тримесечие. Това също е много важно за българския потребител. Предполагам, че на 10 юни ще внесем заявление за намаление на цената с минус 0.22%.

От "Булгартрансгаз" вече са в напреднали преговори с холандска компания за регулярни доствки на втечнен американски газ.

Владимир Малинов- изп. директро на "Булгартрансгаз": Около 500 млн. куб. м на година, за срок от 5 години и се надявам това да донесе ликвидност на българския пазар и по-добри условия за крайните потребители на природен газ.

От Министерството на енергетиката обясниха, че американският газ ще се продава чрез бъдещата независима борса, която трябва да стартира през октомври.

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовата връзка България - Гърция

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовата връзка България - Гърция

Започва строителството на газовата връзка между България и Гърция. Символична първа копка направиха премиерите на двете страни край кърджалийското сел...