НОВИНИ

Първи доставки на втечнен газ за България от Гърция

От тази нощ България започва да получава първи доставки на втечнен газ от терминала в Гърция, съобщиха от Министерството на енергетиката. Така страната ни вече има алтернативен втори източник на синьо гориво, освен Русия. Дали това ще доведе и до понижаване цената за вътрешния пазар, вижте в репортажа на Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
19:22, 31.05.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Танкер със 140 млн. куб. м втечнен американски газ от тази нощ се разтоварва на гръцкия терминал Ревиатуза. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че България ще получи синьото гориво на два етапа.

Tеменужка Петкова - министър на енергетиката: Количествата, които ще бъдат доставени са за второ тримесечие на тази година- 90 млн. куб. м газ. И за трето тримесечие- около 50 млн. куб. м газ.

Втеченият газ първо ще се преобразува на гръцкия терминал в конвенционален, след което ще бъда доставен в България по реверсивната връзка край Петрич, чиито капацитет е около 4,5 млн. куб. м в денонощие.

От "Булгаргаз" са изчислили, че икономическия ефект от доставката на американски втечнен газ спрямо конвенционалния руски е 15 млн. лв.

Според газовото дружество това може да намали цената на синьото гориво за вътрешно потребление.

Николай Павлов, член на СД и Изпълнителен директор на "Булгаргаз": Тези сделки ще ни дадат възможност "Булгаргаз" да поиска намаление на цената на КЕВР за третото тримесечие. Това също е много важно за българския потребител. Предполагам, че на 10 юни ще внесем заявление за намаление на цената с минус 0.22%.

От "Булгартрансгаз" вече са в напреднали преговори с холандска компания за регулярни доствки на втечнен американски газ.

Владимир Малинов- изп. директро на "Булгартрансгаз": Около 500 млн. куб. м на година, за срок от 5 години и се надявам това да донесе ликвидност на българския пазар и по-добри условия за крайните потребители на природен газ.

От Министерството на енергетиката обясниха, че американският газ ще се продава чрез бъдещата независима борса, която трябва да стартира през октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев отказа коментар за оставките на Цветанов и Нинова
Президентът Радев отказа коментар за оставките на Цветанов и Нинова
Главният прокурор поиска да се възобнови делото за смъртта на Чората
Главният прокурор поиска да се възобнови делото за смъртта на Чората