НОВИНИ

Първи емоции по баловете

Над 50 хиляди зрелостници завършват тази година училище. Голяма част гимназисти избират градинката пред Народния театър "Иван Вазов" като място, от което символично да се сбогуват с ученическите години. Екипът ни отиде там, за да събере първите емоции от абитуриентските балове.

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 23.05.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Днес в 17:00 часа градинката пред Народен театър "Иван Вазов" беше изпълнена с блясък, но не заради лъскавите рокли, големите бижута или скъпите костюми, а заради десетките очи на абитуриенти, изпълнени с надежда и очакване да влязат в един нов етап от живота си - този, в която доскорошните мечти се превръщат в настоящи цели.

Марио Вангелов: "Няма как да не се вълнувам за такъв ден, все пак чакам 12 години за този миг. Ще кандидатствам в Софийския университет, така че мисля, че това е една заслужена почивка."

"Каква специалност?"

Марио Вангелов: "Медицина."

Голяма част от зрелостниците избират чужбина като място, където да продължат образованието си, а причините са различни.

Даниела Гълъбова: "Предпочитам във Виена, във виенски униврситет с фармация."

"Защо?"

Даниела Гълъбова: "Виена е един прекрасен град и смятам, че най-добре ще ми се отрази обстановката там и хората."

И макар зрелостниците да си дават ясна сметка за предимствата за реализация в чужбина, част от тях смятат за свой дълг да останат в България.

Марио Вангелов: "Разбира се, че един човек по-скоро би искал в чужбина да практикува медицина, защото парите са много по-високи, но като става дума за помагане на хора, мисля че това е една саможертва, защото много хора бягат от България и все трябва някой да остане да помогне."

В разгара на абитуриентски балове КАТ напомня на водачите да карат внимателно, а глобата за младежите, който се возят без колан, е в размер на 50 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арт инасталация в БНТ по случай 24 май
Арт инасталация в БНТ по случай 24 май
Повече от 70 леки земни труса в района на Сандански
Повече от 70 леки земни труса в района на Сандански