НОВИНИ

Първи кандидат на ПЕС за поста на Юнкер

Словашкият еврокомисар, който отговаря за енергийния съюз, Марош Шефчович обяви днес, че ще участва във вътрешната напревара на Партията на европейските социалисти за кандидат за председател на Европейската комисия. Шефчович, който в момента е един от заместниците на Жан-Клод Юнкер, е вторият политик след Манфред Вебер от Европейската народна партия, който официално съобщава, че ще участва в надпреварата за поста. Европейските зелени също обявиха днес кандидатите си, след тях е и Атанас Шмидт от българската Зелена партия.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:37, 17.09.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Шефчович е първият кандидат от Партията на европейските социалисти. 52-годишният социалдемократ, завършил в Москва, е еврокомисар от 2009 г.

Марош Шефчович - зам.-председател на Европейската комисия по въпросите на енергийния съюз: Днес заставам пред вас, готов да служа на Европа в друго качество. 9 партии-членове на Партията на европейските социалисти от цяла Европа ме подкрепиха. Това доверие е истинска чест за мен. Това ми позволява да потвърдя, че искам да поведа и вдъхна енергия на общите усилия на социалдемократите, за да представим конкретни, убедителни и вдъхновяващи решения за хората на Европа.

Европейските социалисти ще обявят официалната си кандидатура в началото на декември. Очаква се в надпреварата да се включат и друга двама еврокомисари - Франс Тимерманс и Пиер Московиси. Вероятен кандидат е и бившият австрийски канцлер Кристиян Керн.

Мандатът на сегашната Европейска комисия изтича през октомври догодина. Европейският съвет трябва да предложи следващия председател, въз основа на резултатите от евроизборите през май догодина. Новият шеф на Комисията трябва да бъде одобрен от парламента с абсолютно мнозинство.

Европейската зелена партия също представи днес четирима кандидати, между които ще избира - белгийката Петра Де Сютер, холандецът Бас Екхаут, германката Ска Керел и българинът Атанас Шмидт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между еколози и полиция в Германия заради изсичане на гора
Сблъсъци между еколози и полиция в Германия заради изсичане на гора
Президентът Радев се включи в откриването на новата учебна година на НГДЕК
Президентът Радев се включи в откриването на новата учебна година на НГДЕК