НОВИНИ

Първи обвинения в разследването на руската следа в предизборната кампания на САЩ

Бившият шеф на щаба на американския президент Тръмп и негов партньор са обвинени в Държавна измяна. Това са първите обвинения по съмненията за руска намеса в американските президентски избори миналата година. Дали са виновни пред съда ще трябва да доказват Пол Манафорт и Рик Гейтс. За специален прокурор по случая е назначен бившият директор на ФБР - Робърт Мълър

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:58, 30.10.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Телевизионните камери показаха как днес 68-годишният Пол Манафорт влиза в централата на ФБР във Вашингтон. Рик Гейтс също се е предал на федералната агенция.

Двамата са обвинени по 12 пункта, включително за заговор срещу Съединените щати, пране на пари, укриване на доходи, действия като нерегистриран чуждестранен агент лобист. Манафорт е обвинен, че е изпрал над 18 млн. долара, с които е придобивал имоти, стоки и услуги в САЩ. Гейтс е превел над 3 млн. долара от офшорни сметки, се посочва в обвинителния акт, разпространен от офиса на специалния прокурор Робърт Мълър.

Миналата година Пол Манафорт оглави предизборния щаб на Доналд Тръмп, но след няколко месеца беше уволнен. Появиха се данни, че е получил незаконно над 12 милиона долара от проруската Партия на регионите в Украйна, свързана със сваления президент Виктор Янукович.

ФБР отдавна разследва бизнес операциите на Манафорт в Украйна. Неговият партньор Рик Гейтс, също участвал в щаба на Тръмп, има връзки с руски и украински олигарси. Американското разузнаване вече заключи, че Москва е имала за цел да помогне на Тръмп да спечели изборите. Министерството на правосъдието назначи Робърт Мълър начело на разследването със статут на специален прокурор, за да гарантира липса на влияние от Белия дом.

Доналд Тръмп реагира с туит, в който посочва, че всичко е ставало дълго преди участието на Манафорт в кампанията. Тръмп категорично отхвърля идеята за руска следа и нарече разследването "най-големият лов на вещици в историята на САЩ".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СГС връща на прокуратурата обвинителния акт срещу Трайков и Дянков
СГС връща на прокуратурата обвинителния акт срещу Трайков и Дянков
Цецка Цачева: Решението за оставка на здравния министър е един морален акт
Цецка Цачева: Решението за оставка на здравния министър е един морален акт