В Пловдив откриха два пестицида за растителна защита, които са причинили токсичното отравяне на водите на река Марица. Това показаха първите резултати от взетите проби. Замърсяването е спряно, но заради него огромно количество риба беше отровена преди няколко дни.

Пловдив

Пестицидите са открити във водите на река Пишманка. В Марица наличие на пестициди поне първоначалните проби не са показали, но тепърва се очакват окончателните данни. От Басейновата дирекция квалифицираха случая като "най-тежкото замърсяване на река Марица, предизвикало отравянето на тонове риба". Предполагаемият към момента източник на замърсяването - пазарджишката фирма "Екоинвест", може да бъде глобена с още десетки хиляди лева и по Закона за екологичните щети. Това обаче може да се случи след приключване на следствието и излизането на окончателните резултати. Иначе за пореден път пловдивчани бяха успокоени, че няма опасност за качеството на питейната вода.

Проверките са показали замърсяване с пестициди на пластмасовите опаковки, които е обработвала фирмата, която вече е глобена за замърсяването на Марица.

Марин Маринов, Басейнова дирекция - Пловдив: Опаковките, които са открити в "Екоинвест", правят връзка с тези пестициди. Полепвайки дори няколко парченца в хрилете на рибата, ако те носят замърсяване, отравянето става много по-бързо.

Още следващата седмица ще бъде сформирана комисия, която ще проверява складовете за съхранение на излезли от употреба пестициди. На територията на област Пловдив от 13 са останали 6, които са под денонощна охрана.

Стефан Шилев, директор на РИОСВ - Пловдив: Закрити са редица складове за пестициди и са транспортирани, прехвърлени, тези залежали над 30 години и излезли от употреба пестициди, са третирани вече в Лион, Франция в инсинератори. Количествата са около 818 тона.

Възстановено е и нормалното състояние на водите в Марица и Пишманка. Замърсяването е спряно в района на Цалапица и разливът не може да продължи надолу, уверяват от областната управа.

Дани Каназирева, областен управител на Пловдив: За всеки случай остава предупреждението за ограничение на улов на риба по поречието на река Марица и водопоя на животни.

Проверките на агенцията по храните до момента не се установили по тържищата и борсите в региона да се продава от мъртвата риба в Марица.

Глоба и две обвинения заради замърсяването на река Марица

Глоба и две обвинения заради замърсяването на река Марица

Със 100 000 лв. ще бъде глобена фирма "Екоинвест" ЕООД заради замърсяването на реките Марица и Пишманка, довело до задушаване на рибата в района, съоб...