НОВИНИ

Първи случай на африканска чума при дива свиня в Лом

Първи случай на африканска чума при дива свиня и в Лом. Така огнищата на заразата стават 20. А в свинекомплекса в русенското село Бръшлен, където се евтаназират 40 хиляди животни, ръководството вече работи за възстановяване на дейността си. Не се предвижда и освобождаване на 130-те работници.

bnt avatar logo
от Роман Сушков
12:16, 25.07.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Въпреки огромните загуби, свинекомплексът в село Бръшлен ще възстанови дейността си и ще запази работниците си, увери д-р Стойков.

Д-р Христо Стойков, изпълнителен директор на свинекомплекса в Бръшлен: Имаме план наново да възстановим фермата. Работим доста активно по този план. Влезли сме в контакт с нашия генетичен доставчик. Имаме вече първични разговори за доставка на животни. В момента най-важното нещо, което трябва да направим, е фермата да бъде евтаназирана и загробена.

Предстои няколкомесечна дезинфекция. Наблюдава се и епизоотичната обстановка. От свинекомплекса очакват и достойни обезщетения от държавата.

Д-р Христо Стойков, изпълнителен директор на свинекомплекса в Бръшлен: Имаме наши очаквания в рамките от три до шест месеца да го направим.

Проблемът за пренасянето на заразата е изключитилно сложен, защото вирусите постоянно мутират при преминаване през животните.

Д-р Христо Стойков. изпълнителен директор на свинекомплекса в Бръшлен: Това нещо ме води на мисълта, че в момента векторите за предаване са много повече от това, което се очаква от световните публикации. Ние работим много твърдо с датски експерти, които смятат, че кръвосмучещи мухи са също голям резервоар и източник на инфекцията.

Местните хора не трябва да се притесняват от загробването на животните, казва експертът.

Д-р Христо Стойков, изпълнителен директор на свинекомплекса в Бръшлен: За мен, чисто и като професионалист, не виждам никакъв екологичен проблем със самото загробване. Проблемът е, че трябва да стане бързо, понеже има и смъртност.

Ключовата дума за свиневъдите днес е „държавата". Всички очакват активна намеса за спиране на заразата, за да се възстанови работата на един от най-модерните свинекомплекси в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световноизвестният майстор по бойни изкуства Нино Бернардо изнесе лекция у нас
Световноизвестният майстор по бойни изкуства Нино Бернардо изнесе лекция у нас
Първи полети на курсанти-летци в Долна Митрополия
Първи полети на курсанти-летци в Долна Митрополия