Първи случаи в Съединените щати, Тайланд, Макао, Южна Корея и Япония на новия коронавирус, чието разпространение започна от Китай. Расте броят на починалите от заболяването. Пекин призна, че съществува опасност от вирусна мутация.

Новият вирус, от който починаха деветима души, може да мутира и да продължи да се разпространява. Това е становището на китайските здравни власти, които засилиха мерките за ограничаване му.

Бин Ли, заместник-председател на Държавната комисия по въпросите на здравеопазването на Китай: Има данни, че заболяването се предава респираторно и съществува възможност за вирусна мутация и по-голям риск.

Досега 440 са регистрираните случаи на коронавируса, който се появи за първи път в китайския град Ухан, а по-късно се разпространи в няколко провинции в страната.

Властите в Китай признават, че сега е най-критичният етап от превенцията и овладяването на вируса, след като беше потвърдено, че той може да се предава от човек на човек, но все още не е ясен произходът му.

След като американските санитарни власти разпоредиха проверки на летищата, беше засечен и първият случай на територията на САЩ. Диагностицираният пътник пристигнал от Китай. Губернаторът на щата Вашингтон призова да се запази спокойствие.

Джей Инсли, губернатор на щата Вашингтон: Добрата новина е, че рискът за жителите на щата е малък и не е време за паника или тревога. Сега трябва да сме бдителни. Работим за бързо откриване на потенциални носители на вируса.

Освен в Съединените щати, случаи на новия вирус бяха потвърдени в Тайланд, Южна Корея и Япония.