НОВИНИ

Първи случай на Зика в САЩ

Жител на американския щат Вирджиния, пътувал в чужбина, е дал положителна проба за предавания от комари вирус Зика. Здравните власти заявиха, че за момента няма опасност от разпространение на заразата, тъй като сега във Вирджиния няма толкова много комари.

първи случай зика сащ
bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 27.01.2016
Чете се за: 00:28 мин.
Още

Във връзка с разпространението на вируса, американският държавен глава Барак Обама проведе среща с представители на здравните служби и службите за сигурност. Експертите са информирали Обама за това как Зика може да засегне икономиката и развитието на страната. Американският президент е подчертал необходимостта от ускоряване на изследванията за разработване на по-достъпни тестове, ваксини и лечение.

Вирусът предизвиква висока температура, конюнктивит, главоболие и болки в ставите, възпалителни процеси, а в някои случаи - бурно раздразнение на храносмилателната система. Заболяването е регистрирано в Азия, Африка, Южна и Северна Америка, Тихоокеанския регион. В западното полукълбо епидемията се разпространява особено бързо от началото на годината - вирусът вече е проникнал в 21 страни, докато през май миналата година заболели имаше само в Бразилия. Има сведения, че заразяването с вируса по време на бременност може да доведе до увреждания при новородените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евродепутатите Илияна Йотова и Емил Радев преди доклада на Еврокомисията
Евродепутатите Илияна Йотова и Емил Радев преди доклада на Еврокомисията
Тръмп няма да участва в традиционните дебати
Тръмп няма да участва в традиционните дебати