Първи смъртен случай след усложнение от грип - в София почина дете на 3 години и 8 месеца. Това потвърди за БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести профeсор Тодор Кантарджиев.

Тригодишното дете е вторият за страната случай, в който е доказан грипен вирус от тип А. Преди три седмици той бе открит и при жена от Русе.

проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Става дума за малко дете, което е със засягане на вътрешните органи.

В момента в страната циркулират и двата щама на грипа. Пет случая на грип тип В са доказани миналата седмица в столицата. Пробите са изпратени от пет различни болници. Най-често засегнати са млади, здрави хора и особено децата.

проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Особено при грип А - това е така наречения пандемичен грип може да започне с бурно начало и дихателна недостатъчност.
© БНТ

Подобно бурно развитие на болестта има при един на 1000 случая. Всеки трети болен от грип е възможно да развие бактериална пневмония.

проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Ако след една седмица се промени характера на кашлицата, появи се болка, тежест в гръдния кош.

Лекарската намеса тогава е задължителна.

проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Когато много хора се събират на едно място, не се проветрява добре и винаги някой кашля през есента и зимата, рискът от заразяване е много голям.

Пикът на емидемията се очаква в края на януари или февруари.