Първи смъртен случай в Европа от електронна цигара. 18-годишен белгийски младеж почина от дихателна недостатъчност, за която се смята, че е причинена от пушене на електронна цигара с течност. Момчето е пушило от т.нар. "вейпове", в който се е съдържало и веществото канабидиол.

Рафаел, на 18 години, от Брюксел. За рождения си ден получава като подарък електронна цигара с течност. Младежът няма здравословни проблеми, тренира ръгби и няколко седмици пуши цигарата със стандартна течност.

Решава да изпробва такава с канабидиол - съединение на канабиса, което не е забранено от закона. Скоро след това получава остра дихателна недостатъчност и изпада в кома. Лекарите не успяват да го спасят.

Д-р Люк-Мари Жаке, завеждащ интензивно отделение: Не открихме никакви заболявания, които обичайно биха причинили толкова остра дихателна недостатъчност. Нямаше предпоставки за заболявания на белите дробове.

От същата електронна цигара пушат и близките на Рафаел.

Тиери Поерт, баща на Рафаел: Майка му, вуйчо му и още няколко приятели също я опитаха, но са добре.

Според лекарите, цигарата, която момчето е пушило, освен канабидиол, е съдържала големи количества ацетат на витамин Е. Приеман като хранителна добавка, витамин Е е безвреден, но според американски учени, продължително вдишване на този ацетат може да доведе до заболявания.

В САЩ вече има близо 40 регистрирани случая на починали след употреба на електронни цигари с течност хора.

Проверка на пазара установила, че масово се продават течности с неясен състав и произход и завишени количества ацетат на витамин Е.

САЩ налагат възрастови ограничения за електронните цигари

САЩ налагат възрастови ограничения за електронните цигари

Администрацията на САЩ планира да вдигне до 21 години възрастта за правото да се купуват електрони цигари, обяви президентът Доналд Тръмп пред журнали...