НОВИНИ

Учат деца в Русе да се хранят здравословно

Как да се хранят по-здравословно и да избират храни, полезни за организма. Това са част от целите на проекта „Европейски хранителен паспорт”, в който участват децата от училище „Тома Кърджиев” в Русе. Стъпка в тази посока е и да се запознаят с националните кухни на други страни. Затова партньори по проекта са им ученици от 5 държави и културна асоциация от Италия.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
07:25, 13.06.2016
Чете се за: 00:36 мин.
Още

За една година учениците от училище „Тома Кърджиев” са посетили Латвия, Холандия и Турция. Там те са се започнали с деца от специализирани училища. Освен приятелствата, които са създали, момчетата и момичетата са опитали от националните ястия, приготвени от здравословни продукти. Миглена Иванова е впечатлена от училището в Латвия, където всички дъски били с тъчскрийн.

Миглена Иванова – 6 клас: В пекарната видяхме как се прави хляб с най-различни подправки, плодов хляб, дадоха ни тесто сами да си направим формички и да го изпечем.

За да посрещнат подобаващо догодина приятелите си от чужбина, русенските деца учат как се прави таратор, шопска салата, мусака. Месили са и козунак.

Георги Пасев – преподавател в училище „Тома Кърджиев”: Ако формират тези навици здравословни и разберат кое правилно и кое – не, и малко по малко, стъпка по стъпка да формират правилно отношение към храната, към здравословния начин на живот, и в бъдеще да успеят да го постигнат.

Всъщност първите стъпки са направени - Миглена и съучениците и казват, че все още посягат към чипса, но се стараят да консумират повече плодове и зеленчуци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заз и Джипси кингс пристигат в Благоевград
Заз и "Джипси кингс" пристигат в Благоевград
Тежко въоръжен мъж е задържан в Калифорния, отивал на гей парада
Тежко въоръжен мъж е задържан в Калифорния, отивал на гей парада