НОВИНИ

Първи стъпки на новия американски президент Доналд Тръмп

Веднага след влизането си в Белия дом той подписа изпълнителна заповед насочена срещу програмата за федерално здравеопазване на неговия предшественик, известна като Обамакеър. Това беше и едно от ключовите му предизборни послания. Първият работен ден на Тръмп е белязан от многоброен протест във Вашингтон. Стотици хиляди се събраха, за да участват в Марша на жените в защита на расовото и половото равенство. Подобни маршове се провеждат и в редица държави в цял свят.

Поли Златарева
от Поли Златарева
20:15, 21.01.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Със танци и освиркване завърши първия ден. По време на придвижването му, кортежът му бе посрещнат с недоволство. По - късно след първия танц на първата двойка на Америка , Тръмп се обърна към аудиторията с думите "Първият ми ден бе страхотен, бог ни гледаше отгоре!"

В момента се събират множество хора за да се присъединят към протестния марш на жените. Няма да участват жени, събира се всеки жител на Вашингтон, който се е почуствал засегнат или недоволен от политическата програма на Тръмп и изказванията му по време на кампанията му.

Проф. Асен Асенов, Американски университет във Вашингтон: "Той влезе в Белия ден с безпрецедентно ниска обществена подкрепа. Но рискът е друг начин да кажем за промяната. Промяната винаги е свързана с риск."

Според него тази промяна е добре посрещната от една част от американците, които вярват във една "велика Америка". За тези, които протестират, тя е свързана със страховете от това, че правата ще бъдат намалени, и че САЩ ще тръгне надолу."

Проф. Асен Асенов, Американски университет във Вашингтон: "Не всички американци обичат президента, но всички обичат своите институции - президентство, парламент."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души загинаха при пожар във Велико Търново
Двама души загинаха при пожар във Велико Търново
Росен Плевнелиев със заключително обръщение
Росен Плевнелиев със заключително обръщение