НОВИНИ

Първи уроци по гмуркане в Тюленово

Как се диша под вода с вололазен регулатор, как се изравнява налягането, как се поставя маската и как издишаме при изплуване на повърхността на морето - тези първи умения по гмуркане получиха всички желаещи да влязат в ролата на истински водолази. Екстремното преживяване беше част от програмата на Тюленово Арт фест.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
18:29, 12.08.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Първият урок по безопасно гмуркане в морето започна с това как се използва регулатора, през който водолазът диша.

Светлозар Събев - инструктор-водолаз: "Захапваме ето тук със зъби и с устните го обгръщаме дишаме. И по този начин поемаме и дишаме под водата. Другото, което ткрябва да знаем, е при изплуване не трюбва да изплуваме със задържан въздух.”

За Албена Илиева това ще е първото гмуркане. Решението си да разгледа подводния свят край Тюленово взима буквално за минута.

Албена Илиева: “Като чух за тази възможност, реших, че е добър вариант да опитам, още повече че много обичам морето и тази подводната част ми е напълно непозната.”
Михаил Михаилов - инструктор-водолаз: ”Ще им покажем красотата на подводния живот и на това да дишаш под водата както рибите. Попадате в собствен National Geographic, в собствен 3D свят, защото хората тук всички сме свикнали да си общуваме със съседите си наляво надясно, а във водата общувате и с хората, които са над и под вас.”

Първото си потапяне начинаещите водолази направиха на дълбочина от 7-8 метра, а събитието беше организирано от Морски клуб "Приятели на морето" – Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В кои страни Турция издирва поддръжници на Гюлен
В кои страни Турция издирва поддръжници на Гюлен
 Решението за наказанието на Дънекова ще стане ясно след месец
Решението за наказанието на Дънекова ще стане ясно след месец