НОВИНИ

Първите 10 дни на Тръмп

Първите дни на Доналд Тръмп като президент на САЩ бяха съпътствани от подписването на няколко спорни изпълнителни заповеди, многобройни протести, напрежение между администрацията и медиите и развиването на една притеснителна конспиративна теория от страна на самия държавен глава. Какво ли предстои?

Александър Детев
от Александър Детев
11:49, 30.01.2017
Чете се за: 03:20 мин.
Истории
първите дни тръмп

Новият американски президент встъпи в длъжност официално на 20 януари. Противно на очакванията на мнозина той почти веднага се захвана с изпълняването на най-дръзките си предизборните обещания.

Бяха предприети първите стъпки към отмяната на здравната реформа на президента Обама, известна като Obamacare, “съживени” бяха два нефтопровода, чието строителство бе спряно от предишния президент след протести на природозащитници. Тръмп също така подписа изпълнителна заповед за прекратяване на финансирането на всички благотворителни организации извън територията на САЩ, които отделят средства за аборти и контрацептиви. И то в синхрон с републиканците в Конгреса (в чиито две камари имат и мнозинство), които активно говорят за преустановяване на финансовата помощ към неправителствената организация Planned Parenthood, която се грижи за превенцията на нежелана бременност, сексуалното образование, включително раздаване на контрацептиви и помощ при аборти. Тя годишно провежда милиони тестове за различни венерически заболявания, ХИВ и рак на гърдата.

Може би не е случайно, че само ден след встъпването в длъжност на новия президент милиони хора изпълниха улиците по целия свят в т.нар. “Женски поход” в подкрепа на женските права, достъпното здравеопазване, защитата на природата и нейните ресурси, правата на различни малцинствени групи и други.

Самият президент не отдели особено внимание на шествията, защото беше зает да води друга война – с медиите.

Около седмица преди официално да стане президент, Тръмп даде пресконференция, на която отказа да отговори на въпрос на CNN и ги определи като “фалшиви новини”. След инагурацията на 20 януари обаче тези атаки вече бяха насочени към по-голям спектър от медии, които според него са манипулирали снимките и данните за присъствието на самата церемония.

За какво става въпрос? Множествено издания отбелязаха, че церемонията на Тръмп не е била толкова посещавана, колкото двете на президента Обама през 2009 и 2013 г. и приложиха снимков материал за сравнение. Отговорът от Белия дом не закъсня. Говорителят на президента Шон Спайсър направи изявление пред пресата, обяви ги в манипулации, обясни, че подът създавал илюзия за това колко хора са били там и категорично заяви, че няма как да твърдят коя церемония е по-посещавана, защото “никой няма числа”, тъй като такива “не се оповестяват”, но “това е най-посещаваната церемония в историята”.

Обтегнати са отношенията и със съседно Мексико. Акцентът в предизборните обещания на Тръмп – стената, която иска да построи на границата на двете северноамерикански страни, може и да се случи. Президентът подписа такава заповед, но тя няма как да започне да бъде изпълнява без Конгреса да осигури ресурси за нея. Стената ще струва около 20 милиарда долара, а пред ABC държавният глава на САЩ заяви, че под някаква форма Мексико ще плати за нея. Това също беше част от предизборните му обещания. Как ще стане това не е много ясно. Президентът и представители на републиканците в Долната камара на Конгреса намекнаха, че това може да се случи посредством 20% данък върху вносните стоки от Мексико. В отговор на всичко това, мексиканският президент отмени визитата си в Съединените щати.

Все пак, среща с лидер на друга държава се проведе във Вашингтон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей посети новия президент и двамата дадоха съвместна пресконференция, на която Мей заяви, че президентът Тръмп подкрепя НАТО, а той пък от своя страна обяви, че планира посещение в Обединеното кралство през юни.

Посещения в САЩ през следващите 90 дни пък няма да могат да правят гражданите на шест държави - Иран, Ирак, Сирия, Йемен, Сомалия, Судан и Либия. Аргументацията за това решение според президента са случай като масовото убийство в Сан Бернадино през 2015-та и атентатите от 11.09.2001. Интерес пробужда въпросът защо тогава в забраната не влизат държави като Пакистан, Египет, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Ливан, откъдето всъщност са извършилите на споменатите атентати. Това решение предизвика хаос, тъй като се оказа, че то засяга и самолетните екипажи, както и хора с валидна зелена карта, сред които преподаватели в университети, ученици и творци. Оказа се, че макар голяма част от тях в момента да пребиват трайно в САЩ, ако напуснат страната, не могат да се върнат обратно. В отговор федералният съд временно отмени решението и то в момента не важи за хора с валидна зелена карта, както и такива с потвърден бежански статут.

Тръмп си навлече критики и неприятности и за друго свое действие и то в сферата на спекулациите. Той нареди да започне разследване на президентски избори през есента, които той спечели благодарение на електоралния колеж, въпреки че Хилари Клинтън взе близо 3 милиона повече гласа от него. Защо? Защото според новият американски президент “между 3 и 5 милиона са гласували нелегално”. Това били хора, гласували в два щата, емигранти без документи и… покойници. Също така подчерта, че нито един от споменатите не е дал вота си за него. Досега президентът Тръмп и администрацията му не са аргументирали подобни твърдения с каквито и да е доказателства, а дори представители на собствената му партия апелират да не се спекулира с честните избори, които са стожер на демокрацията.

Ако за едно нещо категорично не можем да обвиним новия “лидер на свободния свят”, то е, че бездейства. Тръмп започна по един или друг начин да се опитва да имплементира точно политиките, които мнозина определяха като предизборен трик и заявяваха, че няма как да се случат. Стената, забраната за влизане на мюсюлмани в САЩ, борбата с абортите, неглижирането на въпросите за опазването на околната среда и определянето на глобалното затопляне като измама. Това са нещата, които предизвикваха възмущение и остри реакции у критиците на Тръмп по време на кампанията. Явно обаче те ще останат във фокуса и на водената от него политика. Остава да видим дали с подобен замах ще се опитва да реализира и другите си обещания – да създаде милиони работни места, да намали външния дълг на САЩ, да победи Ислямска държава и да реализира основния слоган на кампанията си, а именно “Да направи Америка велика отново”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Герджиков даде двуседмичен срок на министрите за пълна ревизия на министерствата
Герджиков даде двуседмичен срок на министрите за пълна ревизия на министерствата
​Български шофьор е бил задържан в Белгия по подозрение за трафик на хора
​Български шофьор е бил задържан в Белгия по подозрение за трафик на хора