Първият водороден автобус тръгва в България през май, съобщи зам.-министърът на транспорта Ангел Попов, който участва в дискусия посветена на хидрогенните горива.Той обясни, че усилено се работи по промяна на законодателството, за да започне изграждането на водородни зарядни станции по основните магистрали.

Пловдив

Първият автобус с водородно гориво ще бъде доставен до два месеца в Пловдив, заяви зам.-министърът на транспорта.

Ангел Попов- зам.-министър на транспорта: Той ще бъде градски автобус. Цената е малко по-висока, с около 10-15% от обикновения автобус. За България ние в момента правим тест.

Първата водородна зарядна станция ще бъде факт до 2 години, тя ще се намира в бургаското пристанище и е предназначена за кораби, чиито двигатели работят с хидрогенно гориво.

Приоритет обаче са автомобилите.

Какви са предимствата на водородните технологии?

Какви са предимствата на водородните технологии?

Възможностите и предимствата на водородните технологии бяха обсъдени и показани в Благоевград, по време на регионален форум „ Код: Водород". Разяснени...

Амбицията на Министерството на транспорта е до 2030 г. у нас да се изградят още 3 зарядни станции за водород - в София, Стара Загора и Русе, като изискването е те да са на 200 км. една от друга, за да бъдат ефективни.

Ангел Попов, зам.-министър на транспорта: Ние ще променим законите, така че да разрешим и да задължим, така че водорът да бъде част от енергийната ефективност на България, като горивен елемент.
Пътнически влакове на водород тръгнаха в Германия

Пътнически влакове на водород тръгнаха в Германия

Първите влакове с водородни клетки започват от днес редовен превоз на пътници в Северна Германия. Две регионални композиции „Корадиа ай Линт“ с нулеви...

Министерството на транспорта работи и върху идеята за закупуване на водородни влакове, които вече доказаха своята сигурност и ефективност в Германия, Франция и Италия.

Ангел Попов, зам.-министър на транспорта: След 3 години можем да се надяваме, че и ние ще искаме и ще доставим такъв влак.

В момента влак с водороден двигател може да измине 1000 км. без зареждане само с 90 литра гориво.