НОВИНИ

​Първият български космонавт Георги Иванов е в медикаментозна кома (ОБЗОР)

Първият български космонавт Георги Иванов е приет рано тази сутрин във Военно-медицинска академия. Първоначалната оценка на лекарите е, че той е получил мозъчен инсулт. В момента Георги Иванова е в медикаментозна кома и така ще остане още 24 часа, когато отново ще му бъде направен контролен скенер, за да бъде прецизирана диагнозата. Според докторите състоянието му е стабилно, но животът му не е извън опасност.

bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 22.05.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Лекарите предполагат, че днешното състояние на първия ни космонавт е свързано с битов инцидент вчера. Късно снощи в дома си Георги Иванов е получили леко замайване, подхлъзнал се и паднал. Ударил си е рамото и леко е наранил главата си. След инцидента не е имал никакви проблеми - чувствал се е нормално. Рано сутринта обаче е станал неспокоен и объркан, затова близките му са потърсили лекарска помощ.

Доц. Евелина Одисеева - началник на клиника"Интензивно лечение", ВМА: Като цяло клиничната картина, находката, която намерихме, повече отговарят на един есхемичен мозъчен инсулт, още повече, че той има сърдечна патология,която предполага към това.

В момента 77-годишният български космонавт е в изкуствена кома. След 24 часа отново ще му бъде направен скенер, за да се изясни доколко е увреден мозъкът.

Доц. Евелина Одисеева - началник на клиника "Интензивно лечение", ВМА: За момента се въздържам от всякаква прогноза, още не сме напълно наясно каква е степента на тази мозъчна есхемия. Това ще стане ясно след около 24 часа и тогава вече може да си позволим да направим някаква прогноза.

Макар, че състоянието на Георги Иванов сега е стабилно, според лекарите опасността за живота му още не е отминала.

Георги Иванов е първият ни космонавт, участвал в българо-съветска космическа мисия. Той е част от екипажа на космическия кораб "Союз -33", с командир Николай Рукавишников, който на 10 април 1979 година в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти представиха биологичното разнообразие в Национален парк Рила
Експерти представиха биологичното разнообразие в Национален парк Рила
Възрастна жена беше ударена на улицата в София
Възрастна жена беше ударена на улицата в София