НОВИНИ

Първият български смартфон е вече на пазара

Фирма със 7 души персонал създаде първия български смартфон. Устройството ще бъде с 4-ядрен процесор и две SIM карти. Апаратът се сглобява в града, в който са произведени и първите български компютри.

Светлозара Лазарова
от Светлозара Лазарова
18:05, 09.03.2016
12793
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Мобилното устройство не отстъпва по нищо на произведените в чужбина апарати. Първият български смартфон тежи само 100 грама. Телефонът се разработва и сглобява в България, а частите му се произвеждат в Тайван.

"Работи бързо с доста добра графика - има си отделен графичен чип. Доста огъващ се и нечуплив", каза Бойко Вучев - собственик на фирма за компютри.

Смартфоните ще се сглобяват в града, където са произведени първите български компютри. Въпреки че са само 7 души, екипът, разработил първото българско мобилно устройство, успява да създаде още лаптоп и настолен компютър. Предстои пускане и на иновативен геймърски лаптоп, който вместо стандартните 5-6 кг ще тежи само 2.

"В нашите условия ни трябва продукт, който да бъде достъпен за хората и в същия момент да не бъде некачествен", допълни Бойко Вучев.

Първите 200 телефона вече са на пазара, а екипът работи по безплатни приложения. Една от целите, които си поставя фирмата е производството да се осъществява изцяло в България, а екипът да се увеличава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Трети ден извънредно положение заради наводнения в Сърбия
​Трети ден извънредно положение заради наводнения в Сърбия
ЗАЩО КС ОТМЕНИ РАЗДЕЛЯНЕТО НА ЗДРАВНИТЕ ПАКЕТИ
ЗАЩО КС ОТМЕНИ РАЗДЕЛЯНЕТО НА ЗДРАВНИТЕ ПАКЕТИ