Три важни социални решения взе управляващата коалиция днес. Първият ден от болничните да не се плаща след 1 януари догодина, минималната пенсия да стане 250 лева от 1 юли и детската градина за социално слабите деца да е безплатна. Промените ще бъдат заложени в държавния бюджет преди окончателното му приемане в парламента.

От 1 януари 2020 г. първият ден от болничния няма да се заплаща и ще е за сметка на работника се договориха в управляващата коалиция. Без да стане ясно чие е предложението, коалиционните партньори го защитиха с мотив, че това е установена мярка в целия Европейски съюз. Смятат, че тя ще спре фалшивите болнични с цел удължаване на почивните дни.

Красимир Каракачанов, вицепремиер: 18 милиона дни са болничните при няма 8 през 2013 година, както подчерта г-н Симеонов. Това е логиката, всички знаем за какво става дума. Пускаш болничен да си удължиш почивните дни, да ги слееш, но не е редно това да тежи.

От синдикатите реагираха с брифинг , на който определиха решението за болничните като неочаквано и без консултации с тях. Не им допада внушението , че всички работници са измамници. Казват, че последната договорка с работодателите била трите дни болнични да се върнат в НОИ. В разговори днес са предупредили, че готвят протести.

Пламен Димитров, председател на КНСБ: Няма как ние да коментираме по друг начин подобно решение - като неприемливо, меко казано. Да не кажа някои по-остри думи, но по-острите думи ще бъдат свързани с това, че ние няма да приемем такова решение. Какво точно и как ще реагираме е въпрос на следващите часове.

По отношение на увеличението на минималната пенсия за стаж и възраст на 250 лв. управляващите смятат, че това ще засегне около 800 хиляди души. Коалиционните партньори решиха да внесат предложение в помощ на социално слабите родители.

Валери Симеонов: За 4-, 5- и 6-годишните деца да бъдат задължително в детска градина, като съответно държавата ще поеме разходите за такси на тази група деца.

Критерият на кого ще плаща държавата ще е свързан с доходите и всяка община ще определя децата, които ще получат безплатна детска градина. Управляващите искат и създаването на фонд от 70 милиона лева, с който ще се финансира строителството на детски градини и училища. Планират такава сума да се залага 3 години. С тези си решения коалиционните партньори смятат, че реализират приоритети, заложени в програмата за управление.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: Смятаме, че чрез диалог може да постигаме по-добри неща и това, което ни предстои следващата година, ни задължава да държим стабилно управлението на държавата и да залагаме на стабилно парламентарно мнозинство.

От партия "Атака" разпространиха съобщение, в което казват, че не са били поканени на коалиционния съвет. Иначе щели да настояват за изпълнение на предизборното обещание за минимална пенсия от 300 лева.