НОВИНИ

Първият ден от посещението на папа Франциск у нас (СНИМКИ)

Папа Франциск пристигна на посещение в България. Апостолическото пътуване на главата на Римокатолическата църква ще продължи до 7 май в София и Раковски и е под мотото "Мир на земята". Вижте как премина първия ден от посещението на папа Франциск у нас. Снимки БГНЕС и правителствена пресслужба

Първият ден от посещението на папа Франциск у нас (СНИМКИ)
bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 05.05.2019
Чете се за: 01:55 мин.
У нас

Пристигане и официално посрещане от премиера Борисов

Самолетът на папа Франциск кацна на летище София малко преди 10.00 часа, по-рано от предвиденото.

На Летище София Светият отец беше посрещнат от премиера Бойко Борисов. Двамата имаха разговор на четири очи, след което премиерът Борисов заяви, че папата е благословил България и я поздравил за нейните успехи, включително за успешното европейско председателство през 2018 г. Папа Франциск благодари на Борисов за работата в полза на мира и за поканата му да посети България.

;

Среща с президента Румен Радев

След срещата на летището кортежът на папа Франциск пристигна пред президентството. Главата на Римокатолическата църква бе посрещнат лично от президента Румен Радев. Двамата изслушаха химните на България и Ватикана, след което влязоха в сградата на "Дондуков" 2 за среща на четири очи.

;

Среща с патриарх Неофит

Негово светейшество Българският патриарх Неофит, заедно с членове на Светия Синод, приеха папа Франциск в Синодалната палата.

"От името на Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с „Добре дошли”. Добре дошли в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през IX-ти и X-ти век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели", каза в обръщението си към папа Франциск патриарх Неофит.

;

Тиха молитва пред олтара на св. св. Кирил и Методий и молитва "Царица небесна“

Папа Франциск проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Свети Александър Невски".

След това той произнесе неделната молитва „Царица небесна“ на площада пред катедралата, където беше изнесена иконата на Месемврийската Богородица.

Молитва „Царица небесна“ беше първото събитие от официалната визита на папа Франциск, което беше наблюдавано от обикновените граждани. Всяка седмица тя се проследява и от над 100 милиона католици в цял свят

;

България винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, заяви папа Франциск по време на съвместното си изявление с българския държавен глава на площад „Атанас Буров“, който се намира пред сградата на Президентството.

;

Тържествена Света литургия

Хиляди посрещнаха папа Франциск в легендарния папамобил на площад „Александър I Батенберг“. Светият отец слезе от возилото и благослови присъстващите. На първите редове се виждаха вдигнати на ръце малки деца, които получиха благословия от папата.

;

Там папата отслужи неделна празнична Света литургия. Това е най-голямото събитие от неговото апостолическо пътуване в България.

Литургията е второто основно събитие със Светия отец в рамките на неговото Апостолическо пътуване у нас. Тя е традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, присъстваха много представители на властта, както и на другите вероизповедания. Всичките предвидени 1000 места за сядане бяха запълнени, а имаше и много правостоящи граждани – българи и чужденци, дошли да видят отблизо Светия отец. Всичко премина при изключително засилени мерки за сигурност.

Неделната литургия бе изключително тържествена и организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини. В нея участие взе и специален хор, съставен от най-добрите католически хористи в България. Светата литургия започна с обща изповед. „Братя, преди да отслужим светите тайни, да признаем греховете си“, призова папа Франциск в началото на службата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде сме ние: 47% от българите не биха се сражавали за Родината
"Къде сме ние": 47% от българите не биха се сражавали за Родината
13 души са загинали при инцидента със самолет на летище Шереметиево
13 души са загинали при инцидента със самолет на летище Шереметиево