НОВИНИ

Първият ден от срещата на върха в Полша

Първото заседание на Северноатлантическия съвет в рамките на срещата във Варшава продължава и в този момент. По-рано генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг подписа съвместна декларация между НАТО и Европейския съюз с европейските лидери Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер. Вижте как започна първият ден от срещата на върха в Полша.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:02, 08.07.2016
Чете се за: 01:16 мин.
По света

28-те държавни и правителствени лидерите застанаха мирно, за да посрещнат ръководителите на въоръжените сили на страните от НАТО в началото на първото заседание на Северноатлантическия съвет от срещата на върха във Варшава. След това почетоха паметта на всички загинали военнослужещи в рамките на мисиите на алианса по света.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Днес се събираме на фона на повишена несигурност и нови предизвикателства за сигурността в много форми и от много места. Но НАТО ще направи така, че нашите хора да са в безопасност, нашите държави са сигурни, а нашите ценности са запазени. НАТО прави това в продължение на почти 70 години. Предизвикателствата, пред които сме изправени се променят, променя се и НАТО. Тук във Варшава ще вземем важни решения, които ще гарантират нашата сигурност за много години напред. Ще засилим нашата отбрана и възпираща сила, за да защитим държавите от атаки, от която и да е посока и ще увеличим възможностите за прогнозиране на стабилност в съседните държави".

Преди началото на заседанието на Северноатлантическия съвет се проведе експертен форум, на който домакинът - полският президент Анджей Дуда обясни защо се налага подсилване на източния фланг.

Анджей Дуда - президент на Полша: "Сред гражданите на нашите държави има страх за бъдещето на света такъв, какъвто го познаваме. Това създава голям дълг за нас, голям дълг за политиците. Заедно трябва да направим всичко по силите си да позволим на гражданите да постигнат стремежа си за живот в мир, живот без несигурност, живот без страх и грижи."

В първия ден от срещата на върха НАТО и Европейският съюз подписаха съвместна декларация за партньорство. Противодействие на хибридни заплахи, засилване на обмена на информация, на сътрудничеството по море, в овладяване на миграционната криза и за разширяване на координацията в киберсигурността - това е записано в съвместната декларация.

Това е първата среща на върха в Полша и първата за Йенс Столтенберг като генерален секретар на пакта. На Националния стадион във Варшава той посрещна 18 президенти, 21 правителствени лидери, 41 външни министри и 39 министри на отбраната.

65 делегации от 28 страни от НАТО и 28 страни партньорки, а също представители на ООН, ЕС, Световната банка и централата на НАТО присъстват на срещата на върха във Варшава. Освен подсилване на източния фланг във фокуса са и мисията на алианса в Афганистан, заплахата Ислямска държава, сътрудничеството с Украйна, Грузия и Молдова, противодействието на хибридни и киберзаплахи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как в антитерористична операция се защитават правата на гражданите?
Как в антитерористична операция се защитават правата на гражданите?
Доброволци ремонтират спортна площадка във Варна
Доброволци ремонтират спортна площадка във Варна