Tретата линия на метрото, специално на първия етап, се движи по график и очакваме до есента на 2019 г. да бъде пуснат първият етап, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя обясни, че този етап включва близо 8 км нови метролинии и 8 метростанции. В момента се произвеждат и влаковете за новата линия на метрото. Очаква се тази година 5 от влаковете да бъдат произведени и да дойдат в България.

„Този проект се финансира до голяма степен от ОП „Транспорт“. От около половин милиард евро, общо около 390 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ. Разбира се и участието на Столична община, финансовото участие, е също съществено. Ние сме гарантирали, че за построяването на повече линии на метрото ще осигурим средства, затова и по мое настояване започнахме и втория етап на метрото в Овча купел, при Околовръстен път“, добави още кметът на София.

„Очакваме до есента тази година да освободим наземното движение тук в този участък, в стария вид и стария габарит и правим всичко възможно да работим в синхрон, за да можем едновременно с подземната работа, да се справяме и с наземните задачи. Там, където минава метрото имаме обновени булеварди, тротоари и осветление. Очакваме с построяването на третата линия на метрото да спестяваме около 90 000 тона вредни емисии на година“, коментира Фандъкова.

Тя добави, че поетапно се възстановяват и части от булевардите „Пенчо Славейков“ и „Георги Софийски“.

Строителството на третия лъч от софийското метро започна в началото на 2016 г. с най-тежкия участък между "Красно село" и "Малък градски театър зад канала" в центъра на града.