НОВИНИ

Първият изцяло български сателит вече е в Космоса

Първият, създаден изцяло в България сателит вече е в Космоса. „ЕндуроСат Едно" излетя към Международната Космическа Станция на 21 май и сега е на борда ѝ в очакване да бъде пуснат в орбита. Мисията му е изцяло посветена на научни и образователни цели. Ще се използва за практическо обучение по сателитна комуникация, радиолюбители от целия свят ще могат да се свързват с него.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:58, 30.05.2018
9495
Чете се за: 01:30 мин.
Още

Това е "ЕндуроСат Едно". Както казват създателите му - малък по размери, голям по душа. Роден е след три години работа на талантлив и вдъхновен екип в центъра на София.

Райчо Райчев, създател на "ЕндуроСат" и програмата "Космичеки предизвикателства": Започнахме от кръгла нула, нямахме нищо. Създадохме целия софтуер на този сателит, всичките подсистеми, интегрирахме ги, тествахме ги по най-високите стандарти на планетата.

Сателитът с размери 10/10/10 см излетя на 21 май от щата Вирджиния с товарния кораб Сигнус заедно с още 3 300 кг оборудване и провизии като част от редовната мисия за доставки към Международната космическа станция. От 24 май вече е на борда ѝ. Очаква се скоро да бъде пуснат в орбита - най-вероятно в края на юни. Създателите му - от компанията "ЕндуроСат" и програмата Космически предизвикателства" нямат търпение да тестват системите и връзката с него.

;
Райчо Райчев, създател на "ЕндуроСат" и програмата "Космичеки предизвикателства": Това е космически кораб, сателит, създаден изцяло в България, тоест няма нито една технология на борда, която да е произведена или измислена някъде другаде, което за нас е много голяма гордост. Асемблирането на сателита е направено в България.


Сателитът ще лети с близо 30 000 км в час, ще обикаля Земята 16 пъти на денонощие, разполага с автономна система за навигация и контрол в орбита и ще бъде следен постоянно от команден център в София.

Всеки радиолюбител ще може да засича съобщенията на сателита и да получава телеметрични данни от него.


Райчо Райчев, създател на "ЕндуроСат" и програмата "Космичеки предизвикателства": Направили сме няколко задачки - закачки за радиолюбителите по целия свят, като вътре в пакетите с информация, които изпраща сателитът, ще има и криптирани, скрити послания.

Какво е необходимо, за да може човек да се свърже със сателита?

Райчо Райчев, създател на "ЕндуроСат" и програмата "Космичеки предизвикателства": Нормална Яги-антена, радиопредавателче в любителския диапазон, един прост компютър или таблет и малко желание и ще могат да чуват сателитчето, когато то прелита над България.

Амбицията на създателите на мисията е да запалят повече млади хора в България по Космоса и да създадат реална възможност за практическо обучение. Както казват създателите на мисията - едно е да ти преподават на теория, друго е да ти кажат да проследиш истински сателит в орбита, да свалиш данни от него и да ги публикуваш.

Райчо Райчев, създател на "ЕндуроСат" и програмата "Космичеки предизвикателства": Целим чрез практическо образование в сателитна комуникация доста повече млади хора да повярват, че от наука и технологии в България може да се живее и може да се създадат страхотни, успешни примери.

Създателите на сателита от години провеждат програмата "Космически предизвикателства" - насочена към практическо обучение на деца и младежи, запалени по космоса. Те разработиха и най- голямата онлайн платформа за космическо образование в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карло Котарели: Има нови възможности за съставяне на правителство в Италия
Карло Котарели: Има нови възможности за съставяне на правителство в Италия
Убитият руски журналист се оказа жив
"Убитият" руски журналист се оказа жив