НОВИНИ

Първият подводен ресторант в Европа отвори в Норвегия

Добре дошли в "Под"! Няма грешка и не става дума за магазин за паркети или мокет, а за първия в Европа подводен ресторант! Заведението се намира в Норвегия, но ако решите да хапнете там ще трябва да почакате - защо, и какво е менюто на ресторанта - отговорите следват.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:07, 22.03.2019
5366
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Приглушена синьо-зелена светлина, удобни столове, близки срещи с морски обитатели, и ... вкусна храна. Това накратко предлага "Андър" или на български "Под" - първият подводен ресторант на Стария континент. Забележителното е, че на норвежки името на заведението означава и "Чудо". То се намира в южната област Линдеснес. Входът е над водата и сякаш се влиза в сауна - заради дървените панели.

Киетил Торсън, основател на архитектурната фирма, проектирала ресторанта: Мисля, че в крайна сметка освен ресторант, това ще бъде и изследователски център. Това, което предлагаме като конструкция, започва над водата - като подобие на бетонна тръба, и приключва под водата. Това движение - от горе надолу, вероятно е най-впечатляващо, както и панорамната стъклена стена, която показва подводния свят, но без усещане за аквариум.

Стълбите отвеждат в просторна зала за около 40 гости и спираща дъха подводна морска гледка. Известно е, че менютата на изисканите ресторанти са кратки. Вероятно за това позициите в "Под" са само 18 - местни рецепти и разбира се, морски дарове. Цената на вечерята за един човек, плюс напитките, може да стигне 430 долара.

Николай Елитсгаард, главен готвач: В момента огромният интерес към ресторанта се дължи на прекрасната работа на проектантите и архитектите. Но с времето, надявам се, хората ще идват заради храната!

Ресторантът вече работи - като начало за семействата и приятелите на персонала. Първите официлани клиенти ще бъдат посрещнати в началото на Април. 7 000 души вече имат резервации, така че ако искате да се насладите на пленителна гледка и вкусна храна - ще трябва да почакате поне няколко месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ Посоки с Галя Крайчовска: София филм фест продължава в Пловдив
АРТ Посоки с Галя Крайчовска: София филм фест продължава в Пловдив
Продължават протестите на специалистите по здравни грижи
Продължават протестите на специалистите по здравни грижи