След половин век забрава името на Цончо Чапанов отново е сред тези на българските полярници. Той е първият учен развял трибагреника ни на Антарктида като част от 12- тата Съветска антарктическа експедиция. Спомените си от далечната 1967 години пред нашата камера разказа съпругата му Елена Чапанова.

Случайните случки може би не случайно се случват спомня си Елена Чапанова. Тогава нейният съпруг Цончо е бил научен сътрудник, ръководител на лаборатория по радиосондажи към Централното управление на хидрометеорологичната служба при БАН

ЕЛЕНА ЧАПАНОВА
Беше много изненадан, че го одобряват и че го изпращат на такава експедиция. Притесняваше все пак за някой неща, климатични, климатът е суров, тежък .

Подготовката е била кратка, отговорността голяма.

ЕЛЕНА ЧАПАНОВА
Трудно произнасяха името му руснаците и го наричаха Оскар, това му беше прозвището

Шест месеца продължава международната антарктическа мисията в която са участвали съветски учени и по един от България, Полша, Чехия, Унгария и ГДР.

ЕЛЕНА ЧАПАНОВА
Облеклото е било страхотно тежко, обличаш казва толкова много неща, ботушите, естествено при такива ниски температури.

Цончо Чапанов извършва изследвания на тропопаузата- атмосферен слой, важен за изготвянето на метеорологичните прогнози и безопасността на въздушните полети. Работи на три полярните бази- Мирни, Новолазаревская и Молодьожная. Физикът казва, че Антрактида е колосален хладилник, който влияе на климата по цялото земно кълбо.

ЕЛЕНА ЧАПАНОВА
Температурите казва спадаха, до -70 градуса, с маски ходихме, човек се затваря и не може да излезе дълго време. Това е любимият ми спомен, срещата му с пингвините.

Спомените оживят, Елена и до ден днешен не може да си обясни, защото не е описал преживяванията си в книга. А е обичал да разказва за непознатия континент.

Преди 50 години полярникът е посрещнат като герой. Пресата му отделя достойно внимание. А той навсякъде е повтарял, че ще бъде щастлив един ден в Антарктида да се развее нашето знаме над българска полярна станция. И това се случва 25 години след неговото стъпване на Ледения континент.