НОВИНИ

Първият самолет F-16 за българските ВВС ще бъде произведен през декември 2022 г.

Първият самолет F-16 BLOCK 70 за българските Военно-въздушни сили ще бъде произведен и завършен през декември 2022 г., обявиха от компанията-производител Lockheed Martin и Посолството на САЩ в България. На този самолет ще се обучават българските пилоти. Останалите 7 броя изтребители ще бъдат завършени през 2023 г. и 2024 г. Временно управляващият американското посолство у нас Джъстин Фридман увери, че пакетът изтребители, въоръжение и оборудване отговаря напълно на нуждите на България.

Александър Марков
от Александър Марков
11:01, 06.08.2019
5876
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
Джим Робинсън, дирeктор на "Международно бизнес развитие за F16" в Lockheed Martin: Планът е първият български самолет F-16 да бъде завършен декември 2022 г. И на този самолет ще се обучават българските пилоти и техници. Ще бъде доставен, за да могат да се обучават българските техници и инженери. През 2023 г. ще дойдат първите 6 самолета. Вече обучените техници и пилоти ще могат да работят с тези самолети и ще са свикнали с експлоатацията им.
Джъстин Фридман, шарже д'афер на САЩ в България: САЩ приветства идеята за закупуване на многофункционален боен самолет. Искам да повторя казаното в поздрава до премиера Борисов. Поздравите са за това, че е избран такъв високоспособен съвременен модел на F-16, с което България ще стане още по-надежден партньор, ще намали зависимостта от руско военно оборудване и ще допринесе за укрепване на регионалната и държавната си сигурност. Българските ВВС имат славна история. Покупката на F-16 ще гарантира, че българските пилоти и всички, които служат във ВВС, ще продължат традицията на смелост и върховни умения.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6-годишно дете със съмнения за Западнонилска треска в Русе
6-годишно дете със съмнения за Западнонилска треска в Русе
Китай предупреди САЩ да не разполагат ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион
Китай предупреди САЩ да не разполагат ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион