Първият в света електрически мотоциклет за туризъм премина през България в опит за 80 дни да обиколи света. Мотоциклетът е разработен от студенти от Техническия университет в Айндховен.

23-ма млади хора изобретяват уникална батерия, която позволява моторът да се движи без презареждане с ток 380 километра. Ускорява до сто километра за няколко секунди, а максималната скорост, която може да вдигне, е 160 километра в час.

Тази батерия, включена в нормална електроенергия, се зарежда за около 7-10 часа.

При напрежение по-голямо от 220 волта батерията може да бъде заредена и за 45 минути. Момчетата и момичетата разказват, че проектът е доста скъп и финансово са подпомогнати от над 150 души и компании като са набирали средства през интернет. Вече имало компании, които проявяват интерес към батерията им, но са скептични, че скоро ще станат масово производство.

Трудно е да се каже, батерията не е евтина, но може би няма да е толкова скъпа през следващите няколко години. Засега имаме произведени само две такива, едната от които е тук. Много е скъпо, направили сме само два такива мотора.Засега не мога да дам крайна цена на продукта, нямам идея.

2 години работа е отнел проекта по безшумния и екологичен мотор. Сега младите хора искат да покажат на света какво е бъдещето. Надяват се, че все някой ден грижата за природата ще стане водеща в големите автомобилни компании.