НОВИНИ

Първо наградено дете от кампанията на БНТ „Прозорец към родината“

10-годишната Микаела Борисова от Харманли вече се радва на своята награда за есе на тема „Аз съм българче". Микаела е третокласник в училище „Иван Вазов“ в родния си град. Тя получи ховърборд от екип на БНТ и сподели какво е вдъхновило нейното есе, с което тя участва в конкурса „Прозорец към родината“.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
08:48, 10.03.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Микаела Борисова: Всеки род трябва да има памет и да знае корена, езика си и да не се срамува от традициите си, а да ги продължава и предава. Така по-смело ще върви по пътя си. Ще пада, но ще си знае защо да се изправи.

В часа по „Човек и общество“ Мики и нейните съученици играха на интересна игра, наречена „Следвай ме“

Микаела Борисова: Един като каже например „Аз имам хан Аспарух“, другият на листчето си трябва да пише „аз имам създаване на българската държава“ и така се свързват.
;

Така децата представят знанията си за почетни дати в родния календар, велики личности и празници на различните етноси, които съжителстват в България.

Стефка Грозева, учител в Основно училище "Иван Вазов" - Харманли: Наистина научават повече, но въпреки всичко им беше трудно. Но сега вече е удоволствие наистина и за тях, защото самите те се чувстват много по-сигурни. И със самочувствие, че имат знания и че нещата наистина не са толкова трудни.

Освен по-интересните прийоми за усвояване на знания, в училището мотивират различни изяви на учениците и ни поканиха на предстоящия концерт в читалище Дружба, където Микаела ще пее.

Росица Борисова, майка на Микаела: На този етап, като всяко малко дете, мечтае да е известна. Певческият талант [го е наследила] вероятно от мен и от баба ми.

Микаела има много таланти, признават учителите и съучениците ѝ. Умее още да рисува добре, а както стана ясно - и да пише и разсъждава зряло и въздействащо за теми като родолюбие и национална памет.

;

В своето есе на тема Аз съм Българче“ Микаела разказва за гостуване при баба на село, при което в един стар шкаф открива необикновена находка.

Микаела Борисова: Едни букварчета, в които има снимки на много поколения.

Първото, което вижда, е букварчето ѝ от първи клас, а в него има нейна снимка. В по-старите буквари намира снимките на своите майка, баба и прабаба, все като първолачета. Когато пита защо баба й пази тези спомени, тя ѝ разказва за родовата памет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-възрастният треньор по футбол е в Перу
Най-възрастният треньор по футбол е в Перу
За трети път жителите на столичния квартал „Витоша“ излизат на протест
За трети път жителите на столичния квартал „Витоша“ излизат на протест