В него участваха председателите на парламентарните комисии по европейски въпроси към парламентите на държавите членки на Евросъюза, формат известен под името КОСАК. Основните теми на дискусията бяха насочени към приоритетите на председателството ни, бъдещето на Европа и макрорегионалните стратегии. Решено беше да се създаде работна група в рамките на КОСАК с двама представители от всяка държава, която ще работи за по-ефективното функциониране по ключови въпроси за европейската политика.

Заседанието откри председателят на българския парламент Цвета Караянчева, а негов домакин бе шефът на парламентарната ни комисия по европейски въпроси Кристиан Виегенин.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: КОСАК е и своеобразен гарант за участието на гражданите на съюза в демократичния контрол върху европейските институции.

Министърът по Европредседателството ни Лиляна Павлова представи четирите основни приоритета на страната ни за следващите 6 месеца с акцент върху Западните Балкани и сигурността на границите. По думите ѝ най-тежките дебати, които предстоят са свързани с реформата на системата за убежища.

Европейските парламентаристи подкрепиха българските приоритети, а от думите им стана ясно, че очакванията към председателството ни са огромни и към тях се гледа с реална надежда и оптимизъм.

Говорители по втората тема за европейското бъдеще бяха заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, вицепрезидентът Илиана Йотова и председателят на комисията по регионална политика в Европарламента Искра Михайлова.

Франс Тимерманс - първи зам.-председател на Европейската комисия: Миграцията - това е един от най-сериозните проблеми, с които ще трябва да се справим. Пагубно е да се преструваме, че презаселването е най-важното, което трябва да направим по отношение на миграцията. Това е един малък елемент от една много по-голяма стратегия. Но ключов в случай на криза. Не бих искал да се стигне дотам, че страните членки в случай на нова мигрантска вълна, няма да могат да разчитат на солидарността на останалите в съюза.

Конкретните политики и решения, а не теоретичните конструкции, родени в офиси, ще напишат бъдещето на Европейския съюз, заяви Илияна Йотова. Основен проблем пред Европа, по думите ѝ, е неспособността да се създаде обща политика в областта на убежището, а споразуменията с Турция в частта им за реадмисия не работят и това условие трябва категорично да бъде отправено към турската страна.

А Искра Михайлова изтъкна важната роля, която тази институция играе при взимането на решения за бъдещето на Европа.

По-късно пред медиите Кристиан Вигенин посочи, че една от най-важните позиции, около които са се обединили участниците в днешната среща е, че обединението на Европа няма да бъде завършено, докато към ЕС не се присъединят Западните Балкани.

Кристиан Вигенин - председател на Комисията по европейски въпроси в НС: Важно е, че получихме широка подкрепа за приоритетите на Българското председателство, особено що се отнася до даването на европейска перспектива за страните от Западните Балкани.

За нас като страна с догонващо икономическо развитие е особено важно да бъде запазен и дългосрочния инвестиционен характер на кохезионната политика, категоричен беше Вигенин .